ΑΘΗΝΑ
15:24
|
19.11.2024
Τετραπλασιάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο – Κλιμακώνεται η βία στο Κάμπο Ντελγκάδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αριθμός των πολιτών που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτιά τους εξαιτίας των εχθροπραξιών στη βόρεια Μοζαμβίκη τετραπλασιάστηκε μέσα σε έναν χρόνο και σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) οι εκτοπισμένοι έχουν φτάσει τις 420.000.

Ο ΟΗΕ αποδίδει την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση στο Κάμπο Ντελγκάδο όχι μόνο στο νέο κύμα επιθέσεων από ένοπλες ομάδες ισλαμιστών, αλλά και στην εγκατάλειψη του τοπικού πληθυσμού από το κράτος και τις πολυεθνικές που υφαρπάζουν και δεν αναδιανέμουν τα τεράστια έσοδά τους από την εκμετάλλευση των ορυκτών πηγών και των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η κατάσταση στο Κάμπο Ντελγκάδο είναι “πραγματικά αδιέξοδη”, δήλωσε η αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Ανζέλ Ντικονγκέ-Ατανγκάνα, η οποία επισκέφτηκε την περιοχή. Η ίδια αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στους γείτονες της Μοζαμβίκης και στη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν για να βρεθεί μια λύση για αυτήν “αόρατη” κρίση.

“Ο αριθμός των εκτοπισμένων αυξάνεται καθημερινά και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση στη Μοζαμβίκη θα επιδεινωθεί”, τόνισε στο BBC η Ανζέλ Ντικονγκέ-Ατανγκάνα, αναπληρώτρια διευθύντρια του UNHCR στη νότια Αφρική. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση με τις “τρομοκρατικές” επιθέσεις στη Μοζαμβίκη έχει αρχίσει να θυμίζει την κατάσταση στη βόρεια Νιγηρία, όπου δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια η ακραία ισλαμική οργάνωση, Μπόκο Χαράμ.

“Χωρίς ελπίδα, χωρίς όνειρα”

“Εάν είχα γεννηθεί σε έναν τόπο σαν αυτό, προικισμένο με τόσο πλούτο, και έβλεπα όλο αυτόν τον πλούτο να τον εκμεταλλεύονται πάντα οι άλλοι, θα ήμουν κι εγώ οργισμένη”, ανέφερε η αξιωματούχος του ΟΗΕ εξηγώντας γιατί οι νέοι της Μοζαμβίκης “χωρίς ελπίδα και όνειρα” στρέφονται στον ένοπλο αγώνα με τους ισλαμιστές: “Όλοι αυτοί οι νέοι σκέφτονται ότι πολεμώντας τουλάχιστον θα πεθάνουν με αξιοπρέπεια. Αν δεν πολεμήσουν, πάλι απλά θα πεθάνουν”.

Πριν από ένα μήνα, περισσότεροι από 50 άνθρωποι αποκεφαλίστηκαν από ισλαμιστές στη βόρεια Μοζαμβίκη. Το BBC είχε μεταδώσει πως οι ισλαμιστές μετέτρεψαν ένα γήπεδο ποδοσφαίρου σε χώρο εκτελέσεων, όπου αποκεφάλιζαν και διαμέλιζαν πτώματα. Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά της δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της σύγκρουσης με τους τζιχαντιστές. Ισχυρίζεται πως χρειάζονται ειδική εκπαίδευση.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και την ισλαμιστική οργάνωση “Ανσάρ αλ-Σούνα” άρχισαν να κλιμακώνονται από τον περασμένο Αύγουστο. Η Πέμπα, το μικρό λιμάνι της επαρχίας του Κάμπο Ντελγκάδο , ασφυκτιά τους τελευταίους μήνες καθώς ο πληθυσμός του έχει διπλασιαστεί από τις συνεχείς αφίξεις ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία. “Το μόνο που μου έχει απομείνει είναι αυτή η βάρκα”, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP ο ψαράς, Αντζί Ουαζίρ. Η σύζυγός του γέννησε μέσα στη βάρκα εν πλω στο ταξίδι της απόδρασής του από την ένοπλη βία. “Ακόμα φοβάμαι. Νομίζω ότι από στιγμή σε στιγμή θα εμφανιστούν οι τζιχαντιστές στην Πέμπα”.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης δέχεται πιέσεις


Η Μοζαμβίκη είχε κατά κύριο λόγο αναθέσει την ασφάλειά της κλείνοντας συμβόλαια με εργολάβους ιδιωτικής ασφάλειας από τη Ρωσία και τη Νότια Αφρική. Τώρα δέχεται πιέσεις να συμφωνήσει σε μια παρέμβαση από τους γείτονές της, οι οποίοι ανησυχούν ότι για την εξαγωγή της αστάθειας και του τζιχαντιστικού κινδύνου στη δική τους πλευρά των συνόρων.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης κωλυσιεργεί και δείχνει απρόθυμη για συζητήσεις με τους γείτονές της. Εάν η κρίση στο Κάμπο Ντελγκάδο βρεθεί στο προσκήνιο, θα εκτεθεί και η δική της προβληματική διακυβέρνηση σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται το “Ελ Ντοράντο” της Αφρικής, αλλά αυτό ποτέ δεν αποτυπώθηκε στον πληθυσμό της χώρας. Οι πιέσεις και οι επικρίσεις αυξάνονται. Πρόσφατα η υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Νότιας Αφρικής, Ναλεντί Πάντορ, επέκρινε την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης  για τα “ελλείμματα της διακυβέρνησής της, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβήτησε την έλλειψη πόρων της χώρας”.


Και στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος τη ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης: “Δεν είναι δυνατό να πούμε ότι για όλα όσα συμβαίνουν στη Μοζαμβίκη ευθύνεται το επονομαζόμενο ισλαμικό τρομοκρατικό κίνημα. Η ένοπλη βία στα βόρεια της χώρας γεννήθηκε εξαιτίας της φτώχειας και της ανισότητας και γιατί ο τοπικός πληθυσμός απώλεσε τον σεβασμό του προς το κράτος που δεν φροντίζει να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών του”. Και ο Μπορέλ πρόσθεσε: “Η Μοζαμβίκη είναι η τρίτη πλουσιότερη χώρα της Αφρικής σε κοιτάσματα φυσικού αερίου μετά τη Νιγηρία και την Αλγερία. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο αυτό μπορεί να αποκαρδιώνει τους πολίτες της. Ζουν σε μια πλούσια χώρα και αυτοί είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια”. Από την πλευρά του το κράτος της Μοζαμβίκης συνεχίζει να παρουσιάζει τη βία ως έργο των τζιχαντιστών που έχουν παρεισφρήσει στη χώρα και όχι σαν μια γηγενή εξέγερση.

  



Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο απεργεί μαζί με όλα τα ΜΜΕ

Οι αφελείς (;) απορίες του Μπορέλ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Νεκρή 54χρονη στο βόρειο Ισραήλ και 5 τραυματίες από ρουκέτες της Χεζμπολάχ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για εφάπαξ κουπόνι 200 ευρώ του Gigabit Voucher

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα