ΑΘΗΝΑ
12:16
|
24.04.2024
Χιλιάδες Σουδανοί διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ και του Ομντουρμάν σήμερα το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Σουδανοί διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαρτούμ και του Ομντουρμάν σήμερα το Σάββατο, απαιτώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης που απομάκρυνε από την εξουσία τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της χώρας, Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Συγκεκριμένα, οι χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το πρώην Προεδρικό Παλάτι στο Χαρτούμ, που τώρα φιλοξενεί την μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντοκ, ζητώντας την επιτάχυνση της τιμωρίας των ενόχων για τις μαζικές σφαγές που διαπράχθηκαν επί Μπασίρ και την επίσπευση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπασίρ, που κυβέρνησε δικτατορικά επί τριάντα χρόνια την αφρικανική χώρα, ανατράπηκε από τον στρατό τον Απρίλιο του 2019 μετά από μήνες μαζικών διαμαρτυριών ενάντια στις κακές οικονομικές συνθήκες και τον αυξανόμενα αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του.

Ακολούθησε ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή στρατιωτικών και αντιπολιτευόμενων πολιτικών τον Ιούλιο του περασμένου έτους με τριετή ορίζοντα και μακροπρόθεσμο στόχο τον εκδημοκρατισμό του σουδανικού κράτους και την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών προβλημάτων, γεγονός που δημιούργησε προσδοκίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Όμως ενάμιση έτος μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης το Σουδάν εξακολουθεί να μαστίζεται από την ακραία φτώχεια εν μέσω μάλιστα της επελαύνουσας πανδημικής κρίσης.

«Ο σουδανικός λαός είχε ελπίδες ότι η επανάστασή του θα ήταν μεγαλειώδης, ότι θα επιτύγχανε πράγματα, αλλά σήμερα ο σουδανικός λαός στέκεται στις ουρές για ψωμί», δήλωσε ένας διαδηλωτής στην κρατική τηλεόραση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα