ΑΘΗΝΑ
20:25
|
24.04.2024
Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, ενώ ήδη έχουν διακοπεί οι συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 12:00 (Δευτέρα 21/12) η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τω μεταξύ, κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού έχουν εντοπιστεί ήδη και στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη ΔΑνία και την Αυστραλία.

Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Απομονώνεται το Ηνωμένο Βασίλειο

Ήδη από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ενώ σύντομα θα το πράξουν και η Αυστρία τη Σουηδία σχεδιάζουν να ακολουθήσουν. Το Βέλγιο ειδικότερα ανακοίνωσε εκτός της διακοπής των πτήσεων και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης.

Από τη γερμανική κυβέρνηση έχει διαρρεύσει ότι η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ενδέχεται να υιοθετηθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε συζητήσεις για τη διαμόρφωση κοινής στάσης σχετικά με τις θαλάσσιες και τις χερσαίες συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από τις χώρες εκτός Ε.Ε. ήδη έχουν διακόψει τις αεροπορικές συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο η Τουρκία, ο Καναδάς, η Αργεντινή, η Χιλή και η Σαουδική Αραβία, ενώ και στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο που είναι επιφορτισμένο με τη διαχείριση του κορονοϊού να δράσει αποφασιστικά και να σταματήσουν όλες οι πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

Χθες, στο Heathrow του Λονδίνου και σε άλλα βρετανικά αεροδρόμια προκλήθηκε χάος, με τους ταξιδιώτες που ήθελαν να εγκατελείψουν τη χώρα πριν τεθούν σε ισχύ τα απαγορευτικά μέτρα να σχηματίζουν μεγάλες ουρές.

Επίσης, σήμερα οι πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες με θέμα τους περιορισμούς στις μετακινήσεις που προκαλεί η εμφάνιση του νέου στελέχους του ιού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Ελλάδα, από τις 06:00 το πρωί τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της κατ’ οίκον απομόνωσης επτά ημερών για τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία, αντί τριών ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με την αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα με πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται σε επταήμερο υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.  

Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει η υποχρέωση όλων των ταξιδιωτών από το εξωτερικό να έχουν αρνητικό μοριακό (PCR) test 72 ωρών και να συμπληρώνουν υποχρεωτικά τη φόρμα PLF στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/. Επιπλέον, όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από το Ηνωμένο Βασίλειο υπόκεινται και σε υποχρεωτικά rapid test για το χρονικό διάστημα έως και τις 7 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα