ΑΘΗΝΑ
05:50
|
25.04.2024
“Άκρως ανησυχητικό”, λένε οι επιστήμονες. - Ποιες μπορεί να είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη μικροσωματίδια πλαστικού σε πλακούντες εμβρύων και εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους. “Είναι σαν να έχεις ένα μωρό σάιμποργκ: ένα μωρό που δεν αποτελείται μόνο από ανθρώπινα κύτταρα, αλλά από ένα μίγμα βιολογικών και ανόργανων ενώσεων”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Ραγκούσα, διευθυντής μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο “Σαν Τζοβάνι Καλιμπίτα Φατεμπενεφρατέλι” της Ρώμης και επικεφαλής της μελέτης. “Οι μητέρες απλά σοκαρίστηκαν” πρόσθεσε.   

Οι επιπτώσεις από την παρουσία των μικροσωματιδίων πλαστικού στον ανθρώπινο οργανισμό δεν είναι ακόμα γνωστές. Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα χημικά στα εν λόγω σωματίδια θα μπορούσαν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες βλάβες ή να επηρεάσουν στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του εμβρύου. Τα μικροσωματίδια πλαστικού καταναλώθηκαν ή εισπνεύστηκαν από τις μητέρες και πέρασαν στο έμβρυο.

Τα μικροσωματίδια πλαστικού εντοπίστηκαν στους πλακούντες τεσσάρων υγιέστατων γυναικών, οι οποίες είχαν φυσιολογική κύηση και τοκετό. Εντοπίστηκαν στη μητρική και στην εμβρυϊκή πλευρά του πλακούντα, αλλά και στην έσω μεμβράνη όπου αναπτύσσεται το έμβρυο. Βρέθηκαν δεκάδες πλαστικά σωματίδια ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες στο νοσοκομείο της Ρώμης ανέλυσαν μόλις το 4% του κάθε πλακούντα.

Αυτό φανερώνει ότι ο πραγματικός αριθμός των μικροσωματιδίων πλαστικού είναι πολύ μεγαλύτερος. Η πλειονότητα των σωματιδίων που εντόπισαν οι επιστήμονες είχε μέγεθος 10 μίκρον (μονάδα μήκους ίση με το εκατομμυριοστό του μέτρου) και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κυκλοφορούν και στο αίμα. 

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση “Environment International” καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι επιτακτική ανάγκη η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο μπορούν τα μικροσωματίδια πλαστικού να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των αγέννητων βρεφών.   

Η ρύπανση από τα μικροπλαστικά έχει “κάτσει” σε κάθε πιθανό σημείο του πλανήτη, από την κορυφή του όρους Έβερεστ μέχρι τα βάθη των ωκεανών. Οι επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά κρυμμένα στο χιόνι και το ρέμα νερού στο Έβερεστ. Τα πιο συνηθισμένα πολυμερή που εντοπίστηκαν ήταν πολυεστερικές, ακρυλικές και νάιλον ίνες. Γεγονός που υποδηλώνει ότι η πλαστική ρύπανση προήλθε από ρούχα, σχοινιά και σκηνές. Τον περασμένο Οκτώβριο επιστήμονες αποκάλυψαν ότι τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια σωματίδια πλαστικού κάθε μέρα. “Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε μελέτες υγείας για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις. Εργαζόμαστε ήδη με συναδέλφους για να δούμε ποια κουμπιά στο ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζουν να πιέζουν αυτά τα σωματίδια”, προειδοποιεί η επιστημονική κοινότητα.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

34 χρόνια από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου Hubble

Σύστημα κινητής τηλεφωνίας στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA με τη Nokia

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα