Η επιστήμονας από την Κίνα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο αβάσιμων και ατεκμηρίωτων θεωριών για τη διαρροή του νέου κορονοϊού από το εργαστήριό της στην Γουχάν, δήλωσε στο BBC ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί “οποιουδήποτε είδους επίσκεψη” προκειμένου να καταρριφθούν οι θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του ιού.
Η δήλωση της διάσημης και καταξιωμένης ιολόγου Σι Ζενγκλί συμπίπτει με την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την αποστολή ομάδας εμπειρογνωμόνων στην Γουχάν τον επόμενο μήνα προκειμένου να διαλευκανθεί η προέλευση της πανδημίας του Covid-19.
Η καθηγήτρια Σι Ζενγκλί είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν και διάσημη για τη δουλειά της πάνω στους κορονοϊούς. Καταξιώθηκε και απέκτησε την προσωνυμία “γυναίκα-νυχτερίδα” της Κίνας όταν συνέδεσε την ασθένεια, γνωστή ως Sars, με ένα απόθεμα τέτοιων ασθενειών στις σπηλιές των νυχτερίδων Γιουνάν που βρίσκονται στα περίχωρα της Γουχάν. Το 2003 η επιδημία της ασθένειας Sars είχε στοιχίσει τη ζωή 700 και πλέον ανθρώπων κυρίως σε χώρες της Ασίας. Έκτοτε η Ζενγκλί και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν βρίσκονται στην πρωτοπορία μιας συνεχούς έρευνας για την πρόβλεψη και πρόληψη εκδηλώσεων νέων εστιών κορονοϊών.
Το γεγονός ότι η Γουχάν έγινε η πρώτη εστία μιας νέας πανδημίας στον κόσμο και ότι το Ινστιτούτο ασχολείται με την εν λόγω έρευνα κίνησαν υποψίες για να στοχοποιηθούν η “γυναίκα-νυχτερίδα” της Κίνας και οι συνάδελφοί της. Ανάμεσα στους διακινητές αυτών των θεωριών ήταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο.
“Εγώ προσωπικά χαιρετίζω οποιαδήποτε μορφή επίσκεψης στο εργαστήριό μας για έναν διάλογο ανοικτό, διαφανή, αξιόπιστο και σε λογικά πλαίσια. Αλλά δεν αποφασίζω εγώ για το πρόγραμμα του ΠΟΥ το όλο σχέδιο δεν είναι κάτι που το αποφασίζω εγώ”, απάντησε η καθηγήτρια Σι όταν ρωτήθηκε από το BBC αν το εργαστήριο θα επιτρέψει στην ομάδα του ΠΟΥ να μελετήσει τα πειραματικά δεδομένα και τα αρχεία του Ινστιτούτου. “Έχω επικοινωνήσει με τους εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ δύο φορές. Έχω προσωπικά εκφράσει τη βούλησή μου να ανοίξω το Ινστιτούτο στις έρευνές τους ”, πρόσθεσε.
Η Σι Τζιανγκλί εμμένει ότι είναι αβάσιμοι οι χαρακτηρισμοί ότι ο νέος κορονοϊός προήλθε από το Ινστιτούτο τους. Στις αρχές του Νοεμβρίου η Κινέζα επιστήμονας ανέφερε ότι οι δοκιμές σε μολυσμένους εργάτες από τη νοτιοδυτική Κίνα δείχνουν ότι κανένα από τα άτομα δεν είχε μολυνθεί με COVID-19. Τα νέα τεστ έγιναν σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από οκτώ χρόνια από ανθρακωρύχους που είχαν αρρωστήσει μετά από εργασίες σε σπήλαια με νυχτερίδες.
Στην ερώτηση των δημοσιογράφων του BBC γιατί ξαφνικά “κατέβηκαν” από τη σελίδα του Ινστιτούτου τα δημόσια δεδομένα για τους ιούς η καθηγήτρια Σι απάντησε: ότι τα προσωπικά emails και του προσωπικού δέχθηκαν επίθεση και ως εκ τούτου κατέβηκαν από το διαδίκτυο για λόγους ασφαλείας. “Όλα τα αποτελέσματα των ερευνών μας δημοσιεύονται στα αγγλικά στη μορφή μελετών. Οι ακολουθίες των ιών επίσης αποθηκεύονται στη βάση δεδομένων GenBank των ΗΠΑ. Όλα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε”, διαβεβαίωσε η “γυναίκα-νυχτερίδα” της Κίνας.