ΑΘΗΝΑ
00:24
|
25.04.2024
Αύξηση καρκίνων, εγκεφαλικών κι άλλων ασθενειών λόγω του τοξικού αέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθυνόταν για σχεδόν 1,7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους, ή για το 18% όλων των θανάτων, στην Ινδία το 2019. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Λάνσετ” (Lancet) αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ινδία έχει οδηγήσει σε αύξηση πολλών ασθενειών, όπως καρκίνος του πνεύμονα, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικά, διαβήτης, θάνατοι νεογνών και αναπνευστικές παθήσεις. Από τους 1,24 εκατομμύρια θανάτους λόγω του τοξικού αέρα το 2017, η Ινδία μέσα σε δύο χρόνια έφτασε στους 1,67 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

Το Νέο Δελχί, η πρωτεύουσα της Ινδίας, καταφέρνει τους μήνες του χειμώνα και μάλιστα κάθε χρόνο να μετατρέπεται στo αστικό κέντρο με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλο τον κόσμο. Το πυκνό νέφος και τα τοξικά σωματίδια που πνίγουν την πόλη των 20 και πλέον εκατομμυρίων πολιτών είναι κατά 500% υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Ινδίας επανέρχεται στη δημοσιότητα κάθε χρόνο με μελέτες, εκθέσεις και προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα της κατάστασης και το ανθρώπινο κόστος, αλλά τόσο η κεντρική ηγεσία όσο και οι πολιτειακές κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν μέτρα για τον αποτελεσματικό έλεγχο της ρύπανσης.

Η Ινδία διαθέτει επτά από τις δέκα πόλεις του κόσμου με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος, Greenpeace και της εταιρείας λογισμικού AirVisual. Το Γκούρουγκραμ, ένα προάστιο της ινδικής πρωτεύουσας Νέο Δελχί, είναι η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου με μέσο δείκτη ποιότητας του αέρα 135,8 το 2018, σχεδόν τριπλάσιο από το προτεινόμενο όριο. Ο δείκτης αυτός βασίζεται στα επίπεδα των ιδιαίτερα μικρών σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μικρομέτρων, ονόματι ΡΜ2.5, και κατά τη διάρκεια δύο μηνών του περασμένου έτους, το προάστιο σημείωσε επίδοση πάνω από 200. 

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση κλέβει τα μέσα διαβίωσής μας και το μέλλον μας”, δήλωσε ο Γιεμπ Σάνο, εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Νοτιοανατολικής Ασίας. “Εκτός από τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, υπάρχει ένα εκτιμώμενο παγκόσμιο κόστος 225 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χαμένη εργασία και τρισεκατομμύρια σε ιατρικό κόστος. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία μας και στα πορτοφόλια μας”, πρόσθεσε.

Ο τοξικός αέρας στην Ινδία είναι και ταξικός, όπως υπογραμμίζεται στη μελέτη που δημοσίευσε το “Λάνσετ”. Οι πλούσιοι Ινδοί των αστικών κέντρων θωρακίζονται από τους ρύπους εξοπλίζοντας σπίτια και οχήματα με φίλτρα καυσαερίων, σωματιδίων, κάπνας κ.ά.

Την ίδια ώρα, στις παραγκουπόλεις τα σπίτια χωρίς πόρτες ή παράθυρα είναι απολύτως εκτεθειμένα στα επιβλαβή σωματίδια και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους για την υγεία των ενοίκων τους. Οι μη έχοντες στην Ινδία κυκλοφορούν πεζοί, με ποδήλατο ή λεωφορεία και τελείως απροστάτευτοι με εξαίρεση τις μάσκες, τις οποίες κάτποιοι τις φορούσαν πολύ πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.

Ακόμα και η έξαρση των κρουσμάτων νέου κορονοϊού στην πρωτεύουσα της Ινδίας συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο της Ινδίας τον Νοέμβριο παρατηρήθηκε στο Νέο Δελχί αύξηση 13% των κρουσμάτων της νόσου Covid-19, η οποία δείχνει να συνδέεται άμεσα με τα τοξικά μικροσωματίδια του αέρα.

Πηγή: The Guardian




Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα