ΑΘΗΝΑ
14:43
|
16.04.2024
Σε ποιους πέφτει “πάλι” η ευθύνη για την καταστροφή ενός ακατάλληλου για φιλοξενία καταυλισμού προσφύγων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την εκδήλωση της φωτιάς οι φλόγες έπνιξαν και έκαψαν ολοσχερώς τον καταυλισμό προσφύγων κοντά στο χωριό Λίπα της Βοσνίας, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό καταγγέλλεται από διεθνείς οργανώσεις ως ακατάλληλος για φιλοξενία ανθρώπων. Η πυρκαγιά στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών Λίπα, πολύ κοντά στα σύνορα με την Κροατία, εκδηλώθηκε την ίδια ημέρα που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εισηγήθηκε το άμεσο κλείσιμό του υπογραμμίζοντας την αδιαφορία των βοσνιακών αρχών να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την παροχή βασικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον βρετανικό “Γκάρντιαν” (Guardian) οι ένοικοι του καταυλισμού, κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, τη νότια Ασία και τη βόρεια Αφρική, έτρεχαν πανικόβλητοι να σωθούν από τις φλόγες ενώ ένα πυκνό μαύρο σύννεφο καπνού έπνιγε όλη την περιοχή. Ο καταυλισμός στήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο χωριό Λίπα, ως προσωρινή λύση και δεν προβλεπόταν τότε οι μετανάστες και μετανάστες να περάσουν εκεί τον χειμώνα.

Αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η φωτιά είναι πολύ πιθανόν να εκδηλώθηκε από δυσαρεστημένους μετανάστες με την απόφαση για το κλείσιμο του καταυλισμού. Άλλοι πάλι συνδέουν το περιστατικό στη Λίπα με το βαθύ πολιτικό ρήγμα ανάμεσα στον ΟΗΕ, την ΕΕ και τις αρχές της Βοσνίας για τον εν λόγω καταυλισμό.

“Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, μια ομάδα πρώην κατοίκων του καταυλισμού έβαλε φωτιά σε τρεις σκηνές και ένα κοντέινερ, αφότου το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και των μεταναστών είχε αδειάσει τον καταυλισμό”, δήλωσε ο Πέτερ φαν ντερ Άουβεραρτ του ΔΟΜ. “Η μια καταστροφή πάνω στην άλλη”, σχολίασε στο Twitter ο Πέτερ Βαν ντερ Άουβεραρτ ενώ λίγο νωρίτερα έγραψε ότι “όλες οι προσπάθειες να βρεθεί μια εναλλακτική λύση απέτυχαν”. Σημείωσε ότι ο ΔΟΜ θα εντείνει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους μετανάστες αλλά “αυτό δεν είναι λύση”.

Ο ΔΟΜ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν καλέσει από τις αρχές Δεκεμβρίου τις τοπικές αρχές να στεγάσουν αλλού τους 1.300 ανθρώπους καθώς και τους περίπου 2.000 μετανάστες που δεν διαθέτουν κάποιο κατάλυμα στην περιοχή του Μπίχατς. “Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά όμως οι τέσσερις μεγάλες σκηνές στις οποίες κοιμούνταν οι μετανάστες κάηκαν”, είπε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Άλε Σίλντεντιτς, διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. “Υποθέτουμε ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια και ότι ευθύνονται οι κάτοικοι του καταυλισμού”, πρόσθεσε.

Ο καταυλισμός που κάηκε δεν διέθετε τρεχούμενο νερό, ούτε θέρμανση και δεν συνδέθηκε ποτέ με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Οι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται πλέον στον δρόμο, εν μέσω του χειμώνα και ενώ προβλέπεται να πέσει σημαντικά η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες.

Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του Μπίχατς, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ζήτησε από την αστυνομία “να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών σε κατοικημένες ζώνες”, μετέδωσε το πρακτορείο Fena. Οι δημοτικές και τοπικές αρχές αντιτίθενται σθεναρά στην επαναλειτουργία του προηγούμενου κέντρου φιλοξενίας (σε ένα παλιό εργοστάσιο, το Μπίρα) στο Μπίχατς, παρά την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Κάτοικοι της περιοχής φρουρούν τον χώρο για να αποτρέψουν την επιστροφή των μεταναστών. Ο δήμαρχος Σουχρέτ Φάζλιτς ζήτησε από την αστυνομία “να πάρει τη θέση των κατοίκων” για να αποφευχθούν “προβλήματα” και να εμποδιστούν οι μετανάστες να μπουν στο εργοστάσιο του Μπίρα.

Τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει χορηγήσει από το 2018 85,5 εκατομμύρια ευρώ στη Βοσνία για να την βοηθήσει να διαχειριστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα, κάλεσε τις αρχές “να συνεργαστούν και να ενεργήσουν κατεπειγόντως για να καλύψουν τις ανάγκες των άστεγων προσφύγων και των μεταναστών για να σωθούν ζωές”.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα