ΑΘΗΝΑ
01:17
|
10.05.2024
Ο Μακρόν εξήρε τη συμφωνία για τις σχέσεις ΕΕ-ΗΒ λέγοντας πως απέδωσε η "ενότητα". Ωστόσο, ο Σάντσεθ θα κάνει μόνος συμφωνία για το Γιβραλτάρ...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Η ενότητα και η σθεναρή στάση της Ευρώπης απέδωσε», δήλωσε απόψε με ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ χαιρετίζοντας την επίτευξη της συμφωνίας που θα ρυθμίζει από την Πρωτοχρονιά τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ στην μετά-Brexit εποχή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που από την αρχή πίεζε για την τήρηση μιας σκληρής γραμμής στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου, ιδίως στο θέμα της αλιείας, ευχαρίστησε επίσης τον επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Σας ευχαριστώ Μισέλ Μπαρνιέ για την επιμονή σας και την αφοσίωσή σας να υπερασπιστείτε τα συμφέροντα των Ευρωπαίων και την ενότητά τους. Χάρη σε εσάς και (την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέδειξε τη δύναμή της», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του ο Μακρόν.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν λύθηκαν όλα τα ζητήματα “με ενότητα” από μέρους της ΕΕ. Ένα από τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης ήταν, ειδικά για την περίπτωση της Ισπανίας, ήταν και το καθεστώς σχέσεων του Γιβραλτάρ που αποτελεί βρετανικό θύλακα σε μία στρατηγική περιοχή.

Ισπανο-βρετανικά παζάρια το 2021 για το Γιβραλτάρ…

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η Μαδρίτη και το Λονδίνο θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται μια συμφωνία για το Γιβραλτάρ, βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στην Ιβηρική Χερσόνησο, μετά την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας ΗΒ και ΕΕ.

«Χαιρετίζω τις βασικές αρχές της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου… Η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν τον μεταξύ τους διάλογο για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Γιβραλτάρ», ανέφερε ο Σάντσεθ με tweet, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν να εξετάζουν τη συμφωνία μετά το Brexit μέσα στις επόμενες μέρες.

Η Ισπανία αξιώνει την κυριαρχία της στο λιμάνι της πύλης της Μεσογείου που παραχώρησε στη Βρετανία το 1713 μετά από έναν πόλεμο.

Ωστόσο, συμφώνησε να θέσει το ζήτημα της κυριαρχίας κατά μέρους για να επικεντρωθεί στην ευκαιρία να καταλήξει σε μια παράπλευρη συμφωνία με τη Βρετανία, ώστε να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα της ΕΕ με την νότια Ισπανία στην μετά Brexit εποχή.

Περίπου 15.000 άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά από την Ισπανία στο Γιβραλτάρ, το οποίο έχει πληθυσμό 32.000 κατοίκων. Το λιμάνι δέχεται επίσης περίπου 10 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, ένας κλάδος που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της οικονομίας του Γιβραλτάρ.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Φαμπιάν Πικάρντο δήλωσε χτες στον ισπανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι οι πλευρές εργάζονται σε μια συμφωνία για να διευκολύνουν τις καθημερινές διελεύσεις των εργαζομένων και στις δύο πλευρές των συνόρων, χωρίς να αποκλείσει μια πιθανή συμφωνία που θα καταστήσει το Γιβραλτάρ μέρος της ζώνης Σένγκεν.

Η εφημερίδα El Pais ανέφερε νωρίτερα ότι Ισπανία και Γιβραλτάρ βρίσκονται κοντά σε μια τέτοια συμφωνία που θα σήμαινε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι για τους Βρετανούς πολίτες που θα ταξιδεύουν στο Γιβραλτάρ, αλλά οι Ισπανοί και οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούν ελεύθερα να διασχίζουν τα χερσαία σύνορα.

Σε δημοψήφισμα του 2002, το 99% των κατοίκων του Γιβραλτάρ απέρριψαν μια πρόταση για συγκυριαρχία Βρετανίας και Ισπανίας.

Ωστόσο, το 2016, το 96% των ψηφοφόρων στο Γιβραλτάρ ψήφισε υπέρ της παραμονής του υπερπόντιου εδάφους στην ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα