ΑΘΗΝΑ
21:51
|
23.04.2024
Ένοπλοι επιτέθηκαν στο χωριό Μπεκότζι τα ξημερώματα της Τετάρτης και σφαγίασαν τους κατοίκους του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 102 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιοχή Μπενισανγκούλ-Γκουμούζ στη Δυτική Αιθοπία κατά τη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χθες τα ξημερώματα (Τετάρτη 23/12) στο χωριό Μπεκότζι της κομητείας Μπούλεν.

Η επίθεση έλαβε χώρα μία μόλις μέρα μετά την επίσκεψη στην περιοχή του πρωθυπουργού Αμπίι Αχμέντ και δεν έχει καμία σχέση με τη φονική σύρραξη στο Τιγκράι, όπου συγκρούεται ο στρατός της χώρας με τους αυτονομιστές του TPLF.

Από το 2018 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Αιθιοπίας η κυβέρνηση του Αμπίι, η βία μεταξύ των εθνοτικών ομάδων που μάχονται μεταξύ τους για την κατάληψη εδαφών και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους έχει κλιμακωθεί σε πολλές περιφέρειες της χώρας κι έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (σ.σ. στην Αιθιοπία συνυπάρχουν περισσότερες από 80 εθνότητες).

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters μεταφέρει τη μαρτυρία του Μπελάι Βατζέρα από τη χθεσινή επίθεση: Ο αγρότης και κάτοικος της περιοχής μέτρησε 82 πτώματα σε ένα χωράφι δίπλα στο σπίτι του. Ένας άλλος κάτοικος αφηγείται συντετριμμένος ότι η γυναίκα του και τέσσερα από τα παιδιά του σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το χάος των πυροβολισμών. Ο ίδιος πυροβολήθηκε στον γλουτό και δεν έχει ιδέα που βρίσκονται τα υπόλοιπα παιδιά του (άλλα τέσσερα, που μάλλον κατάφεραν να γλιτώσουν από την επίθεση, αλλά αγνοούνται).

Ο Χασέν Ιμάμα ξύπνησε από τους πυροβολισμούς στις έξι το πρωί. Πανικόβλητος προσπάθησε να καταλάβει τι συμβαίνει και κοιτώντας έξω από το παράθυρό του μέτρησε τουλάχιστον 20 πτώματα. Ο ίδιος πυροβολήθηκε στο στομάχι λίγο αργότερα.

Γιατρός που βρέθηκε στο σημείο μετά την επίθεση δήλωσε στο Reuters ότι περιποιήθηκε 38 τραυματίες που είχαν δεχτεί σφαίρες. Σύμφωνα με τις δικές τους αφηγήσεις, υπήρξαν και άνθρωποι που μαχαιρώθηκαν μέχρι θανάτου, αλλά και άλλοι που κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους.

Μόλις την προηγούμενη της επίθεσης (προχθές, Τρίτη 22/12), ο πρωθυπουργός Αμπίι και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Αιθοπίας, Μπιρχάνου Τζούλα είχαν επισκεφθεί την περιοχή για να ζητήσουν τον τερματισμό των φονικών συρράξεων ανάμεσα στις φυλές της Μπενισανγκούλ-Γκουμούζ (στις 14 Νοεμβρίου 34 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε ένοπλη επίθεση σε λεωφορείο).

Ο Αμπίι φωτογραφήθηκε στη μικρή πόλη Μετεκέλ και διαμήνυσε ότι “η επιθυμία των εχθρών της Αιθιοπίας να διχάσουν τη χώρα δεν θα ικανοποιηθεί”. Μέχρι στιγμής, όμως, η κυβέρνησή του έχει αποφύγει να σχολιάσει τη χθεσινή επίθεση.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα