ΑΘΗΝΑ
22:09
|
16.04.2024
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων μηνύει το ποπ είδωλο για την χωρίς άδεια φωτογράφησή του μπροστά από το Ηρώδειο και τη χρήση της φωτογραφίας για διαφημιστικούς σκοπούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μηνυτήρια αναφορά εναντίον του δημοφιλούς τραγουδιστή προχώρησε η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών για το ζήτημα που είχε προκύψει τον περασμένο Σεπτέμβρη από την φωτογράφησή του, χωρίς άδεια, μπροστά από το Ηρώδειο και την χρήση της φωτογραφίας για διαφημιστικούς σκοπούς, στο πλαίσιο του συμβολαίου του με γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία.

Συγκεκριμένα, πριν από έναν περίπου μήνα η Εφορεία Αρχαιοτήτων στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το Ηρώδειο κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά, και μάλιστα “με την απαίτηση αποζημίωσης”, για παράνομη χρήση αρχαιολογικού χώρου με στάθμευση ιδιωτικού οχήματος στον αύλειο χώρο του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, για παράνομη φωτογράφηση χωρίς σχετική άδεια από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, αλλά και για παράνομη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς σχετική άδεια με πιθανό διαφημιστικό σκοπό.

Θυμίζουμε πως ο Σάκης Ρουβάς και η Σόνια Θεοδωρίδου συμμετείχαν στις 12 Σεπτεμβρίου στη συναυλία “SONIA AND SAKISSINGTHECASSICS – FROMMIKISTHEODORAKISTOLUCIO DALLA AND BEYOND”, που ήταν μία από τις εγκεκριμένες εκδηλώσεις της φθινοπωρινής περιόδου του “Ελληνικού Φεστιβάλ Α.Ε.”. Πώς και γιατί αδειοδοτήθηκε η συναυλία αυτή δεν θα το σχολιάσουμε εδώ.

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, η διοργανώτρια εταιρεία είχε, επίσης, ζητήσει και έλαβε άδεια μαγνητοσκόπησης της, καταβάλοντας και τα προβλεπομένων από την νομοθεσία αναλογούντα τέλη υπέρ του Τ.Α.Π.Α. (Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων).

Λίγες ημέρες μετά ο Σάκης Ρουβάς ανάρτησε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφική λήψη του ιδίου με αυτοκίνητο της μάρκας Mercedes-Benz στο δυτικό μέρος της πλατείας του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού με σημειωμένη την τοποθεσία Odeon of Herodes Atticus, το σχόλιο “Έτοιμος για βόλτα” και με χάσταγκ #ambassador# και #mercedesbenz#.

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η διαφήμιση εκείνη δεν είχε λάβει την σχετική άδειαΩς εκ τούτου, κατέληγε η ανακοίνωση, “η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλεως Αθηνών θα εφαρμόσει τις προβλεπόμενες από τον Ν. 3028/2002 διατάξεις. Ο καλλιτέχνης υποχρεώθηκε να κατεβάσει άρον-άρον την ανάρτηση, ζητώντας δημόσια συγγνώμη για το λάθος του.

Τι είχε συμβεί; Ο δημοφιλής τραγουδιστής, την ημέρα της συναυλίας είχε, χωρίς άδεια από την Εφορεία, όχι μόνο οδηγήσει και σταθμεύσει το αυτοκίνητο σε σημείο που δεν επιτρέπεται, αλλά, επιπλέον, είχε φωτογραφηθεί με το αυτοκίνητο και αυτήν τη λήψη είχε αναρτήσει, μέρες μετά, για να διαφημίσει το μοντέλο της Mercedes-Benz!

Πρόκειται, ασφαλώς, για προφανή παράβαση των συγκεκριμένων όρων παραχώρησης του μνημείου για την πραγματοποίηση της συναυλίας, αλλά και για παράβαση των διατάξεων που ορίζουν τα σχετικά με τους όρους για την άδεια παραγωγής, αναπαραγωγής και διάδοσης στο κοινό, με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο.

Ενθουσιασμός” και “ανθρώπινο σφάλμα”…

Σύμφωνα με την μηνυτήρια αναφορά, η εταιρεία που διοργάνωσε τη συναυλία, απαντώντας εγγράφως στην γραπτή διαμαρτυρία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, δήλωσε άγνοια για την ύπαρξη και ανάρτηση της επίδικης φωτογραφίας στο διαδίκτυο, σημειώνοντας πως ήταν “καθαρά μία πρωτοβουλία της πλευράς του καλλιτέχνη, από τον οποίο και η ίδια ζήτησε να επανορθώσει.

Ο Σάκης Ρουβάς, από την πλευρά του, σε δική του επιστολή, εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγνώμη για την άστοχη αυτή προωθητική ανάρτηση της εν λόγω φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του, σχετικά με τη συνεργασία του με την εταιρεία Mercedes, ενώ υποστήριξε πως η λήψη έγινε από συνεργάτη του “αυθόρμητα, πάνω στον ενθουσιασμό μας.

Στην ίδια επιστολή ανέφερε πως “δύο εβδομάδες αργότερα, η φωτογραφία αυτή, δυστυχώς, από ανθρώπινο σφάλμα των συνεργατών μου, χρησιμοποιήθηκε σε προωθητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσής μου, σχετική με τη συνεργασία μου με την εταιρεία Mercedes”.

Με άλλα λόγια, ο Σάκης Ρουβάς υποστήριξε πως πήγε στο Ηρώδειο με το διαφημιζόμενο αυτοκίνητο κατά λάθος, έβγαλε με τους συνεργάτες του μια φωτογραφία “πάνω στον ενθουσιασμό τους” και δυο βδομάδες μετά, αναρτήθηκε “από σφάλμα” η φωτογραφία, για να διαφημιστεί η εταιρεία, η οποία όμως δεν είχε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, καμία ανάμειξη στο θέμα! Δεν ξέρουμε πόσο πειστικές μπορεί να ακούγονται αυτού του τύπου οι δικαιολογίες, αλλά, πάντως η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν φαίνεται πως πείστηκε και έστειλε την υπόθεση στον Εισαγγελέα.

Η υπόθεση της αυτοκινητοβιομηχανίας Next.e.Go Mobile – Ολυμπιείου

Η εξέλιξη της υπόθεσης Ρουβά-Ηρωδείου έχει, ασφαλώς, αυτοτελές ενδιαφέρον. Όχι μόνο διότι προκάλεσε μεγάλη συζήτηση το “ατόπημα” ενός γνωστού καλλιτέχνη που, επιπλέον, διατηρεί προνομιακές σχέσεις και με το κυβερνών κόμμα, αλλά και διότι έδειξε πως μεγάλο μέρος του κοινωνικού σώματος, αλλά και των άμεσα και ιδιοτελώς ενδιαφερόμενων προσώπων και εταιρειών, αγνοούν (ή παριστάνουν πως αγνοούν) τους κανόνες που διέπουν τη χρήση φωτογραφικών απεικονίσεων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Από την άποψη αυτή, το γεγονός πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών προέβη σε όλες τις εκ του νόμου προβλεπόμενες ενέργειες για την περίπτωση Ρουβά-Ηρωδείου-Mercedes είναι ένας χρήσιμος οδηγός και για την εξέταση της περίπτωσης της αυτοκινητοβιομηχανίας Next.e.Go Mobile, μοντέλα της οποίας εμφανίστηκαν σε διαφημιστική φωτογραφική σύνθεση με φόντο τον Ναό του Ολυμπίου Διός.

Στην περίπτωση αυτή μπορεί να μην έχουμε φωτογράφιση με επώνυμο καλλιτέχνη, έχουμε όμως μια φωτογραφική σύνθεση (κολάζ) που διανεμήθηκε ως πληροφοριακό-διαφημιστικό υλικό στα μέσα ενημέρωσης και αναπαράχθηκε από αυτά, σε δημόσια εκδήλωση της κρατικής Enterprise Greece, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την ίδια την “επένδυση” που ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα και για την οποία εγείρονται ερωτήματα έχουν γραφτεί ήδη πολλά και εικάζουμε θα γραφτούν και άλλα στο μέλλον.

Εδώ θα επαναλάβουμε, υπό το φως και των νέων στοιχείων για την υπόθεση Ρουβά-Ηρωδείου το σχόλιο που κάναμε στο προηγούμενο σχετικό κείμενό μας: “Υποθέτουμε πως για την διαφημιστική αυτή προβολή των αυτοκινήτων της Next.e.Go Mobile με χρήση οπτικού υλικού από το Ολυμπιείο τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τον αρχαιολογικό νόμο διαδικασίες: υποβλήθηκε το σχετικό αίτημα στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, δόθηκε η απαραίτητη έγκριση και καταβλήθηκαν τα νόμιμα τέλη. Ή μήπως όχι;”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Νόνη Δούνια: Μαθαίνεις διπλωματία μέσω… υποκριτικής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα