ΑΘΗΝΑ
10:50
|
20.04.2024
Αναγόρευσε το Ιράν υπεύθυνο σε περίπτωση που συμβεί "μοιραίο γεγονός" σε βάρος των Αμερικανών στο Ιράκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν είναι μία από τις χώρες που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δε λέει να ξεχάσει! Σήμερα το θυμήθηκε πάλι εκτοξεύοντας εκ νέου απειλές εναντίον μίας χώρας που θεωρείται «μείζον εμπόδιο» στα ευρύτερα γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια ΗΠΑ και Ισραήλ καθώς αναγόρευσε την Τεχεράνη υπεύθυνη στην περίπτωση που σημειωθεί «μοιραίο περιστατικό» σε βάρος των Αμερικανών στο Ιράκ.

«Η πρεσβεία μας στη Βαγδάτη χτυπήθηκε την Κυριακή από αρκετές ρουκέτες. Μαντέψτε από πού ήρθαν :Από το Ιράν» ανέφερε σε σχετική ανάρτηση στο Τουίτερ, προσθέτοντας: «Ακούμε κουβέντες για επιπρόσθετες επιθέσεις κατά των Αμερικανών στο Ιράκ. Μία φιλική συμβουλή: Εάν σκοτωθεί ένας Αμερικανός, θα θεωρήσω υπεύθυνο το Ιράν. Ξανασκεφθείτε το».

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έναντι του Ιράν με την οποία και αυτός θεωρούσε το τελευταίο υπεύθυνο για τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.

Είχε μάλιστα αναφέρει ότι «αν και δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή θύματα μεταξύ Αμερικανών, οι ρουκέτες επέφεραν ζημιές σε κτίρια της αμερικανικής πρεσβείας και ήταν σαφές πως ΔΕΝ σκόπευαν να αποφύγουν θύματα».

Οι δηλώσεις αυτές φουντώνουν το κλίμα έντασης που επικρατεί από την αρχή της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έναντι του Ιράν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει απειλήσει τη χώρα ουκ ολίγες φορές ακόμη και επίθεση, πέρα από τις ασφυκτικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει σε βάρος του Ιράν προκαλώντας οικονομική ασφυξία ώστε να πετύχει λαϊκές αντικυβερνητικές αντιδράσεις και ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος.

Οι ΗΠΑ φοβούνται αντίποινα για την περσινή δολοφονία Σολεϊμανί

Ωστόσο, φέτος το κλίμα φαίνεται ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο καθώς στις 3 Ιανουαρίου 2021 συμπληρώνεται ο πρώτος χρόνος από την αποτρόπαια δολοφονία που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ με τηλεκατευθυνόμενο βομβαρδιστικό σε βάρος του Ιρανού στρατηγού, αρχηγού των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, Αλ Κουντς, στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, του  Ιρακινού υποδιοικητή της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής “Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης” Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς  και των διοικητών δύο ακόμη ιρακινών σιιτικών πολιτοφυλακών.

Ωστόσο η κυβέρνηση Τραμπ δεν περιορίζεται στην ρητορική. Έχει αναπτύξει τις τελευταίες λίγες μέρες νέα κινητικότητα δυνάμεων του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στα στρατηγικά Στενά του Ορμούζ με την αποστολή του πυρηνικού υποβρύχιου USS Georgia και τορπιλάκατων.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα