ΑΘΗΝΑ
12:10
|
25.04.2024
Καθιέρωσε την ανδρόγυνη σιλουέτα. Παραβίασε όλους τους κανόνες του shooting code. Λατρεύτηκε από τους φασιονίστας και "΄έφυγε" λίγο μετά τα 50ά της γενέθλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθιέρωσε την ανδρόγυνη σιλουέτα και τον κανόνα του “αγέλαστου” μοντέλου απέναντι στον φακό. Παραβίασε όλους τους κανόνες και τα στερεότυπα τoυ shooting code. Άλλαξε το “πρόσωπο” της μόδας. Λατρεύτηκε από τους φασιονίστας, τους ηγέτες της βιομηχανίας μόδας, τους σχεδιαστές, τους φωτογράφους και έγινε ένα από τα πιο περιζήτητα μοντέλα στον κόσμο, τη δεκαετία του ενενήντα, πριν εγκαταλείψει τον κόσμο της μόδας για μία πιο “γήινη” ζωή με τον σύζυγο και τα τρία παιδιά της.

Η “αγέλαστη” Στέλλα Τέναντ έφυγε από τη ζωή χθες, εντελώς ξαφνικά και μόλις πέντε μέρες μετά τα 50ά γενέθλιά της.

Η ακριβής αιτία του θανάτου της δεν έχει γίνει γνωστή μέχρι στιγμής. Η αστυνομία στη σύντομη δήλωσή της αρκέστηκε να πει πως ο θάνατός της ήταν ξαφνικός και ότι δεν έχει συμβεί κάτι ύποπτο.

Γεννήθηκε το 1970 και ήταν η μικρότερη από τα τρία παιδιά του Τόμπι Τέναντ και της Λέιντι Έμα, κόρης του σημερινού Δούκα του Ντέβονσάιρ. Παρακολούθησε το περίφημο σχολείο θηλέων St Leonardsστη Σκωτία, πριν μεταβεί στο Marlborough College και σπουδάσει γλυπτική στην Winchester School of Art -την πρώτη της αγάπη, όπως συνήθιζε να λέει. Φαίνεται ότι θα έκανε καριέρα στον κόσμο της τέχνης αν δεν την ανακάλυπτε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της ιστορίας της μόδας, ο Στίβεν Μέιζελ.

Ο Στίβεν Μέιζελ, ο φωτογράφος που προσδιόρισε την έννοια του σύγχρονης γυναικείας εικόνας, αναγάγοντας την αμερικανική Vogue σε ηγέτη των περιοδικών μόδας, βρισκόταν στο Λονδίνο για μια φωτογράφηση για την βρετανική Vogue για την οποία έψαχνε ένα μοντέλο, όταν εμφανίστηκε μπροστά του η Στέλλα.

Ο Μέιζελ εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ με αυτό το αγέλαστο και περήφανο βρετανικό και ανδρόγυνο πρόσωπο και το δυνατό και καθαρό βλέμμα της απέναντι στον φακό, που δήλωσε ότι ήθελε να την πάρει μαζί του την επομένη, για ένα εντιτόριαλ της ιταλικής Vogue.

Αρχικά, η Στέλλα ήταν διστακτική και είπε στο πρακτορείο της ότι θα το σκεφτόταν. Χρειάστηκε υπεράνθρωπη προσπάθεια από την πλευρά του ατζέντη της για να την πείσει να το κάνει.

Τις πρώτες εβδομάδες της καριέρας της, η Στέλλα, συμμετείχε σε διάφορα catwalks στο Παρίσι, το Μιλάνο και το Λονδίνο, αλλά και σε δεκάδες εντιτόριαλ των αμερικανικών Vogue και Elle.

Ωστόσο, δυσκολευόταν να κατανοήσει την επιτυχία της. “Μερικές φορές κοιτάζω τον εαυτό μου και δεν έχω ιδέα γιατί με επιλέγουν”, δήλωνε.

Δυσκολευόταν να καταλάβει πως η ανδρόγυνη φιγούρα της γοήτευε τους φωτογράφους και τρέλαινε τους απανταχού φασιονίστας.

Εκείνος όμως, που εκτόξευσε την Στέλλα στην κορυφή, διακρίνοντας την “σύγχρονη γοητεία” και την υπαινικτική σεξουαλικότητά της ήταν ο Καρλ Λάγκερφελντ. Ο ανατρεπτικός, πρωτοπόρος και εκκεντρικός μόδιστρος την επέλεξε ως το νέο πρόσωπο της Chanel, εγκαταλείποντας την στερεοτυπική ομορφιά της προκατόχου του “στέμματος”, Κλόντια Σίφερ.

“Η Στέλλα ανταποκρίνεται περισσότερο από την Κλόντια στις σύγχρονες τάσεις της μόδας ” εξήγησε λακωνικά σε συνέντευξή του.

H Tέναντ με Valentino στη βρετανική Vogue, Δεκέμβριος 2018.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, πόζαρε σε εκατοντάδες εξώφυλλα περιοδικών, συμμετείχε σε άπειρα catwalks και έγινε το πρόσωπο κορυφαίων οίκων της βιομηχανίας της μόδας, αλλά δεν ξεγελάστηκε ποτέ από την λάμψη της.

Έτσι, το 1998, στο απόγειο της καριέρας της, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον κόσμο του μόντελινγκ καθώς ήταν έγκυος στο πρώτο της παιδί. Εννέα μήνες μετά τη γέννηση του Μάρσελ, παντρεύτηκε τον φίλο της φωτογράφο Ντέιβιντ Λάσνετ, τον οποίο είχε γνωρίσει κατά τη διάρκεια φωτογράφισής με τον Μάριο Τεστίνο, σε μια οικογενειακή σεμνή τελετή στο Όξναμ.

Αφού καλωσόρισε στον κόσμο την κόρη της Σεσίλ, το 2001, η Στέλλα επανήλθε στον κόσμο της μόδας υπογράφοντας συμβόλαιο με την εταιρεία Burberry. Το 2002, όταν γέννησε το τρίτο της παιδί, τη Τζασμίν, συνεργάστηκε για τελευταία φορά με τον οίκο Chanel, για την καμπάνια Άνοιξη-Καλοκαίρι 2002.

Λίγο αργότερα και παρ’ ότι είναι ευγνώμων για την αναγνώρισή της από τον κόσμο της μόδας και για τα αστρομικά ποσά των συμβολαίων της με τους κολοσούς της βιομηχανίας αποφασίζει να επιστρέψει στα δύο της άλλα πάθη: την κηπουρική και την γλυπτική.

H απώλεια

Η οικογένεια της συντετριμμένη κάνει λόγο για “μια υπέροχη γυναίκα”, έναν άνθρωπο που «αποτελούσε πηγή έμπνευσης» για τους γύρω της.

Οι κορυφαίοι οίκοι μόδας, οι σχεδιαστές και οι θαυμαστές της την αποχαιρετούν σε κλίμα οδύνης.


“Ο οίκος Vercace πενθεί για το χαμό της Stella Tennant. H Stella ήταν η μούσα του Gianni Vercace για πολλά χρόνια και φίλη της οικογένειας. Θα μας λείπεις για πάντα Stella. Αναπαύσου εν ειρήνη”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο θρυλικός ιταλικός οίκος.

Θαυμαστές της σοκαρισμένοι από τη θλιβερή είδηση την αποχαιρετούν: «Αν είσαι πατριώτης σχετικά με τη βρετανική μόδα θα έχεις μάθει τη σοκαριστική είδηση ότι ένας θρύλος της μόδας έφυγε σήμερα το απόγευμα από τη ζωή. Η Stella Tennant, σούπερ μόντελ, μητέρα και εγγονή του Debo Mitford. Ήταν μόλις 50 ετών. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα τέσσερα παιδιά της”.

“Ένα πραγματικό είδωλο. Εδώ στο catwalk του Zαν Πωλ Γκοτιέ την Άνοιξη του 1994…”.

¨Τόσο θλιβερό”!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα