ΑΘΗΝΑ
02:30
|
18.04.2024
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεταλλάξεις δεν προκαλούν βαρύτερες μορφές ασθένειας, αλλά έχουν υψηλότερη μεταδοτικότητα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (INSA) της Πορτογαλίας ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας έχουν εντοπιστεί τρεις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού.

Η Πορτογαλία είναι η τρίτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει μεταλλάξεις του ιού, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ενώ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ελέγχου Επιδημιών εκτιμά ότι η βρετανική μετάλλαξη του ιού κυκλοφορεί στην Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό.

“Μπορούμε πλέον να επιβεβαιώσουμε, έπειτα από μελέτη σε συνεργασία με το Επιστημονικό Ινστιτούτο Γκουλμπένκιαν, ότι οι (γενετικές) παραλλαγές (του νέου κορονοϊού) σε αυτό το δεύτερο κύμα στην Πορτογαλία είναι μεταλλάξεις που δεν είχαν εντοπιστεί στο πρώτο κύμα”, υπογράμμισε ο Ζουάου Πάουλου Γκόμες, ερευνητής στο τμήμα λοιμωδών νόσων του INSA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του INSA οι τρεις μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί στην Πορτογαλία εντάσσονται στη “διαδικασία προσαρμογής του ιού στους ανθρώπους”, στην οποία ουσιαστικά οφείλεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας που πλήττει τη χώρα. Οι επιστήμονες, πάντως, είναι καθησυχαστικοί, αφού τέτοιες μεταλλάξεις “είναι φυσιολογικό να συμβαίνουν σε έναν ιό που προσβάλλει ανθρώπους, έναν χρόνο μετά την εμφάνισή του”.

“Δεν υπάρχουν αποδείξεις σε κλινικό επίπεδο ότι οι μεταλλάξεις αυτές προκαλούν βαρύτερες μορφές της ασθένειας”, υπογράμμισε ο Γκόμες, αλλά ίσως παρουσιάζουν υψηλότερη μεταδοτικότητα. Αυτό εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται στην Πορτογαλία κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Μόνο χθες (Τετάρτη 12/12), το υπουργείο Υγείας της Πορτογαλίας ανακοίνωσε 4.602 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 89 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19. Συνολικά στη χώρα, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 6.343 και ο αριθμός των μολύνσεων είναι πλέον 383.258.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Ελεύθεροι οι εργάτες από την κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι

Ρωσία: Αύξηση της καταστολής μετά το μακελειό στο Crocus City Hall;

Τέμπη: Προσφυγή συγγενών των θυμάτων κατά της εισαγγελικής διάταξης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα