ΑΘΗΝΑ
21:20
|
19.05.2024
Γνωστό ως termopolium, τουτέστιν πάγκος για ζεστά ποτά στα λατινικά, το κατάστημα ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Regio V του αρχαιολογικού πάρκου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχαιολόγοι στην Πομπηία, η πόλη που θάφτηκε σε ηφαιστειακή έκρηξη το 79 μ.Χ., έχουν κάνει το εξαιρετικό εύρημα ενός τοιχογραφημένου καταστήματος με ζεστά φαγητά και ποτά που σερβίρει το αρχαίο ισοδύναμο φαγητού του δρόμου με τους Ρωμαίους περαστικούς.

Γνωστό ως termopolium, τουτέστιν πάγκος για ζεστά ποτά στα λατινικά, το κατάστημα ανακαλύφθηκε στην τοποθεσία Regio V του αρχαιολογικού πάρκου, ο οποίος δεν είναι ακόμη ανοιχτός στο κοινό και παρουσιάστηκε το Σάββατο.

Εντοπίστηκαν ίχνη φαγητού σχεδόν 2.000 ετών σε μερικά από τα βαθιά βάζα τερακότας που περιείχαν ζεστό φαγητό, το οποίο ο καταστηματάρχης κατέβαζε σε έναν πάγκο με κυκλικές τρύπες.

Το μπροστινό μέρος του πάγκου ήταν διακοσμημένο με έντονες τοιχογραφίες, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν ζώα που αποτελούσαν μέρος των συστατικών των τροφίμων που πωλούνταν, όπως ένα κοτόπουλο και δύο πάπιες που κρέμονται ανάποδα.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εύρημα. Είναι η πρώτη φορά που ανασκάπτουμε ένα ολόκληρο termopolium», δήλωσε ο Μάσιμο Οσάνα, διευθυντής του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης κεραμικά βάζα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα βραστού και σούπας, φιάλες κρασιού και αμφορείς.

Η Πομπηία, 23 χλμ. νοτιοανατολικά της Νάπολης, ήταν το σπίτι περίπου 13.000 ανθρώπων όταν θάφτηκε κάτω από τέφρα, ελαφρόπετρα και σκόνη καθώς υπέστη τη δύναμη μιας ηφαιστειακής έκρηξης που ισοδυναμεί με πυρηνική βόμβα.

Τα ερείπια της πόλης ανακαλύφθηκαν τον 16ο αιώνα και οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1750.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θρίλερ στο Ιράν: Αναγκαστική προσγείωση για τον Πρόεδρο κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν (upd)

Mamma Mia: Η ανάγκη του προοδευτικού κόσμου για μητρική θαλπωρή

Οι Ταμίλ της Σρι Λάνκα συμπληρώνουν 15 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα