ΑΘΗΝΑ
13:00
|
05.12.2022
Τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων, στον Ασπρόπυργο, ανήμερα Χριστουγέννων, κορύφωση της κρίσης που προκάλεσαν τα αυστηρότερα και έκτακτα μέτρα στα δυτικά προάστια της Αττικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων, στον Ασπρόπυργο, ανήμερα τα Χριστούγεννα, αποτέλεσαν κορύφωση της κρίσης που προκάλεσαν τα αυστηρότερα και έκτακτα μέτρα στα δυτικά προάστια της Αττικής, λόγω του «αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου» ειδικά στη Δυτική Αττική. 

 Οι κάτοικοι της περιοχής του Ασπροπύργου θεωρούν ακραία τα μέτρα και πιστεύουν ότι πίσω από αυτά βρίσκεται σχέδιο των αρχών για τον περιορισμό τους, ώστε να δημιουργηθεί δομή προσφύγων και φυλακή στην περιοχή, χωρίς αντιδράσεις. Σύμφωνα με όσα μας είπαν, το κράτος τους συμπεριφέρεται σαν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, και αποβλέπει στη γκετοποίηση της περιοχής. 

H ισχυρή αστυνομική παρουσία ήταν διαρκής, από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, όταν οι κάτοικοι διαδήλωσαν για πρώτη φορά κατά του εγκλεισμού τους. Την παραμονή των Χριστουγέννων ανακοινώθηκε, από τον Γκίκα Μαγιορκίνη, η παράταση του αυστηρού lockdown στους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας- Ειδυλλίας, μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου. 

Η ανακοίνωση ακόμη αυστηρότερων μέτρων, και μάλιστα, την παραμονή των Χριστουγέννων, «ξεχείλησε» το ποτήρι για τους κατοίκους. Ανήμερα τα Χριστούγεννα κάτοικοι της περιοχής, κυρίως νέοι 16-30 ετών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, και δέχθηκαν επίθεση της αστυνομίας στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ. 

Οι αστυνομικοί επετέθησαν αδιακρίτως με δακρυγόνα, κρότου λάμψης, χημικά από τα οποία είχαν σβήσει τις ημερομηνίες ή ήταν ληγμένα – χαρακτηριστικά, στις φωτογραφίες από το επιτόπιο ρεπορτάζ μας την επομένη των επεισοδίων, 26η Δεκεμβρίου, δύο από τα χημικά που εντοπίσαμε και είχαν απομείνει, έχουν ημερομηνία λήξης 1999 και 2012. Το βράδυ των Χριστουγέννων ο Δήμος προέβη σε καθαρισμό της περιοχής, αλλά τα χημικά ήταν τόσα που τα υπολείμματα τους παραμένουν ακόμη. 

 Οι κάτοικοι, τονίζουν επίσης ότι κατά την διάρκεια της επίθεσης της, η αστυνομία έβριζε και προκαλούσε, μιλώντας ιδιαίτερα άσχημα στις διαμαρτυρόμενες γυναίκες. Δακρυγόνα βρέθηκαν σε ταράτσες σπιτιών, ενώ, όπως μας καταγγέλουν οι ένοικοί τους, η περιοχή που έπεσαν τα χημικά είναι ένας συνήθης οικισμός, όπου κατοικούν οικογένειες, άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και παιδιά. 

Αξίζει να αναφερθεί ό,τι μέρος των μέσων ενημέρωσης, χαρακτήρισαν Ρομά τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, η πλειονότητα των οποίων είναι ποντιακής καταγωγής, ή τους χαρακτήρισαν αρνητές του κορονοϊού, κάτι που δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ μας. Πρόκειται για αρνητές των τόσο αυστηρών μέτρων, και όχι της πανδημίας.  

Οι κοινότητες των Ρομά ανά τη χώρα έχουν γίνει αντικείμενο ρατσιστικών, και πολλές φορές πλήρως αβάσιμων, επιθέσεων από συγκεκριμένα ΜΜΕ, από την έναρξη της πανδημίας και τα πρώτα μέτρα, κιόλας, την περασμένη άνοιξη, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου ζωής τους. 

λήξη τον Ιανουάριο του 2012
σβησμένη ημερομηνία λήξης
τα χημικά έχουν ποτίσει την μπλούζα ενός εκ των κατοίκων
παρά τον καθαρισμό από το Δήμο, τα σημάδια της επίθεσης παραμένουν
χημικά και στο κοινωνικό παντοπωλείο της περιοχής
σβησμένη η ημερομηνία λήξης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος που πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης (upd)

Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ 2022: Είναι πολύ ενοχλητικό γιατί είναι πολύ καλό

Δικαιώθηκε οριστικά ο Μανώλης Κυπραίος

Όλμους του 1966 έστειλαν οι Ιταλοί στο Κίεβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα