ΑΘΗΝΑ
04:48
|
18.04.2024
Ο θάνατος της αξιαγάπητης Μανουκούρα βύθισε στη θλίψη την περιβαλλοντική κοινότητα της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα πολύ σπάνιο (και πολύ αγαπητό στους Νεοζηλανδούς) λευκό κίουι πέθανε μετά από εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε, βυθίζοντας στη θλίψη την περιβαλλοντική κοινότητα της χώρας.

Η Μανουκούρα, που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία στον Μάιο του 2011, ήταν ένα καφέ κίουι της Βόρειας Νήσου που έπασχε από αλμπινισμό. Το γενετικό αυτό γνώρισμα έδωσε στο φτέρωμά της ένα ξεχωριστό αστραφτερό λευκό χρώμα.

Από πολύ νωρίς η Μανουκούρα έγινε το σημείο αναφοράς για το εθνικό πάρκο της Πουκάχα όπου γεννήθηκε και πέρασε τη ζωή της, αλλά και σύμβολο στον αγώνα των ακτιβιστών και των επιστημόνων για τη σωτηρία του είδους της, που κινδυνεύει άμεσα από εξαφάνισή της. Στη Νέα Ζηλανδία η Μανουκούρα κυκλοφορεί ως χνουδωτό κουκλάκι, ως επιτραπέζιο παιχνίδι, αλλά και ως πρωταγωνίστρια μιας σειρας παιδικών βιβλίων, τα έσοδα από τις πωλήσεις των οποίων πηγαίνουν στον εθνικό δρυμό της Πουκάχα για τη διάσωση της άγριας ζωής.

Στις αρχές του μήνα η Μανουκούρα μεταφέρθηκε στο κτηνιατρικό νοσοκομείο του πανεπιστημίου Μάσεϊ από φύλακες του δρυμού, οι οποίοι είχαν παρατηρήσει ότι τις τελευταίες ημέρες είχε χάσει πολύ βάρος.

Οι κτηνίατροι εντόπισαν ένα αυγουλάκι το οποίο η Μανουκούρα δεν είχε καταφέρει να γεννήσει. Η εγχείρηση για την αφαίρεσή του πέτυχε, αλλά η κατάσταση της υγείας του λευκού κίουι επιδεινώθηκε τις εβδομάδες μετά την επέμβαση. Τελικά, η Μανουκούρα πέθανε χθες (Κυριακή 27/12).

Ο θάνατός της ανακοινώθηκε στον επίσημο λογαριασμό του εθνικού πάρκου της Πουκάχα στο Instagram, με τη σημείωση ότι “θα λείψει πολύ σε όλους μας”.

Η μικροσκοπική Μανουκούρα ήταν το πρώτο από τα τρία λευκά κίουι που γεννήθηκαν στην Πουκάχα τη σεζόν 2011-12. Το όνομά της σημαίνει “Αρχηγός” και της δόθηκε επειδή η άφιξή της θεωρήθηκε συμβολική από τους αυτόχθονες κατοίκους της Γουαιραπάπα (είναι η περιοχή όπου βρίσκεται ο δρυμός της Πουκάχα), οι οποίοι υποδέχτηκαν τη Μανουκούρα ως ‘τόχου’ ως έναν οιωνό για νέα ξεκινήματα.

Η κοινότητα των αυτοχθόνων Ρανκγιτάνε αποχαιρέτησε τη Μανουκούρα με το μήνυμα: “Κάποιες φορές συμβαίνουν εξαιρετικά γεγονότα που μας υπενθυμίζουν πόσο πολύτιμη είναι η ζωή. Για μας η Μανουκούρα ήταν ένας πολύτιμος εθνικός θησαυρός και είμαστε περήφανοι που καταφέραμε να παίξουμε έναν μικρό ρόλο στη ζωή της”.

Τους πρώτους μήνες της ζωή της, οι υπεύθυνοι της Πουκάχα πίστευαν ότι η Μανουκούρα ήταν αρσενική. Η ανακάλυψη ότι ήταν θηλυκή πανηγυρίστηκε ως μία ακόμα έκπληξη που τους επεφύλασσε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο πτηνό.

Με πληροφορίες από TheGuardian.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ούτε θύματα, ούτε ζημιές από σεισμό 6,4 Ρίχτερ στη Δυτική Ιαπωνία

Πλημμύρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Έκλεισε αεροδρόμιο-Ποτάμια οι δρόμοι

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Ξεκίνησε στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα