ΑΘΗΝΑ
06:42
|
25.04.2024
"Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Φελίξ Βάσκες αυτόχθονα ηγέτη, υπερασπιστή των ποταμών και των δασών, μαχητή του LIBRE" δήλωσε ο Μανουέλ Σελάγια
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Φέλιξ Βάσκες, υπερασπιστής του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων στην Ονδούρα, δολοφονήθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο σπίτι του στο χωρίό Οκοτάλ, από ομάδα τεσσάρων αγνώστων δραστών.

Η δολοφονική επίθεση έλαβε χώρα περίπου στις 8:30 μ.μ. και ενώ βρίσκονταν στο σπίτι τα μέλη της οικογένειας του Βάσκες καθώς εξαρτώνταν από αυτόν μετά τον θάνατο της γυναίκας του.

Τέσσερις άνδρες με καλυμμένα πρόσωπα, πιστόλια 9χιλιοστών και μαχαίρια, εισέβαλαν στο σπίτι του, στο Σαντιάγο ντε Πουρίνγκλα, στην περιφέρεια Λα Πας (δυτικά), και τον δολοφόνησαν εν ψυχρώ, τρομοκρατώντας την οικογένειά του.

Πριν λίγους μήνες ο Βάσκες κατήγγειλε στις αρχές ότι αυτός και η οικογένειά του δεχόντουσαν απειλές.

Ο εβδομηντάχρονος Φέλιξ Βάσκες, μέλος της φυλής Λένκα, ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων UTC στο τμήμα της La Paz και σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2021. με τα χρώματα του αριστερού κόμματος της Ελευθερίας και της Επανίδρυσης (LIBRE), που ιδρύθηκε το 2011 ενάντια στο πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο πρώη πρόεδρος, Μανουέλ Σελάγια.

Είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στις εκλογές για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των αυτοχθόνων και να αγωνιστεί ενάντια στην καταπάτηση μεγάλων εκτάσεων της γης τους.

Στις 16 Δεκεμβρίου, ο σύντροφος Φελίξ Βάσκες, ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν τις διαδηλώσεις ζητώντας την απελευθέρωση του αυτόχθονα ηγέτη του Σιμπινούλα, Βίκτορ Βάσκες, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή στήριζε άλλους αυτόχθονες ηγέτες στην υπεράσπιση των εδαφών τους.

Ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στον κοινωνικό αγώνα της υπεράσπισης των φυσικών αγαθών, των δασών, των ποταμών και της γης.

“Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Φελίξ Βάσκες αυτόχθονα ηγέτη, υπερασπιστή των ποταμών και των δασών, μαχητή του LIBRE και υποψήφιο με τους Somosmashn για το υπουργείο La Paz”, ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι Λένκα είναι μεσοαμερικανικοί ιθαγενείς της νοτιοδυτικής Ονδούρας και του ανατολικού Ελ Σαλβαδόρ στην Κεντρική Αμερική. Μιλούσαν κάποτε τη γλώσσα Λένκα η οποία έχει πλέον εξαφανιστεί. Στην Ονδούρα, η Λένκα είναι η μεγαλύτερη γηγενής ομάδα, με εκτιμώμενο πληθυσμό 100.000 ατόμων.

Πηγή: teleSUR

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα