ΑΘΗΝΑ
02:18
|
27.04.2024
Από τη ρατσιστική επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο, τραυματίστηκαν 4 ανήλικα προσφυγόπουλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ΚΚΕ καταδικάζει με ανακοίνωσή του ως “εγκληματική” την επίθεση από ομάδα ακροδεξιών στοιχείων σε προσφυγική δομή ανηλίκων στο Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου (26/12).

“Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στο προσωπικό και τα προσφυγόπουλα της δομής και απαιτούμε από τις αστυνομικές αρχές να διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση και να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπαίτιους” τονίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, σημειώνοντας πως “δεν πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για ένα ακόμη περιστατικό που προστίθεται σε μια μεγάλη λίστα ανάλογων περιστατικών σε διάφορες περιοχές και δομές της χώρας”.

“Όσο οι εκάστοτε κυβερνήσεις –τόσο η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η τωρινή της ΝΔ– αποποιούνται της κρατικής ευθύνης και μέριμνας που πρέπει να υπάρχει προκειμένου να εξασφαλιστούν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες για το διάστημα παραμονής τους στη χώρα μας, όσο ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τα ΕΕ αρνούμενοι την χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού τους, τόσο αυτοί θα μένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους επιθέσεις, τόσο περισσότερο θα αποθρασύνονται και οι διάφορες φασιστικές ομάδες εντείνοντας και επεκτείνοντας τη δράση τους”, επισημαίνεται -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωση.

Το χρονικό της ρατσιστικής επίθεσης

Η ρατσιστική επίθεση στη δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέκα νεαρά άτομα επιτέθηκαν γύρω στις 23:00 στη δομή, όπου στεγάζονται ανήλικοι 12 έως 14 ετών, οπλισμένοι με μαχαίρια, σιδερολοστούς και καδρόνια. Όπως καταγγέλλεται, επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όρμησαν φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα, όπως “γ… τον Αλλάχ”, “θα σας σφάξουμε”, “γυρίστε στην πατρίδα σας” και εκτόξευσαν βρισιές. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι δράστες έσπασαν τον φράκτη και τις πόρτες της δομής, αναζητώντας τους ανήλικους που έτρεχαν έντρομοι να κρυφτούν.

Τέσσερις ανήλικοι τραυματίστηκαν, ενώ ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από τα χτυπήματα που δέχτηκε στο στήθος στο νοσοκομείο. Η επίθεση φέρεται να έλαβε τέλος όταν εργαζόμενος της δομής που αντιλήφθηκε την επίθεση, κάλεσε την αστυνομία.

Όπως αναφέρει στη voria.gr ο πληρεξούσιος δικηγόρος της δομής, Θοδωρής Καραγιάννης, ήταν μία “ρατσιστική επίθεση με συρροή ποινικών αδικημάτων και με κίνδυνο για τη ζωή ανηλίκων τελέστηκε κατά ασυνόδευτων ανηλίκων 12 με 15 ετών που στεγάζονται στην δομή φιλοξενίας στο Ωραιόκαστρο”.

Συγκεκριμένα, τονίζει ο ίδιος, “οι δράστες οργανωμένοι σε συμμορία 10 ατόμων, αφού παραβίασαν και κατέστρεψαν το σπίτι των ανήλικων οπλισμένοι με μαχαίρια, σιδερογροθιές και δοκάρια άρχισαν να κυνηγάνε τα ανήλικα και να τα χτυπούνε με μίσος, ενώ παράλληλα φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα και απειλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα των νεαρών είχε οργάνωση και σχέδιο, ενώ η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε κλάσματα δευτερολέπτου, όπως αποδεικνύεται και από σχετικό υλικό”.

Σήμερα, Δευτέρα (28/12), όπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά στην αρμόδια εισαγγελία, ενώ υπάρχει και σχετικό υλικό από την επίθεση, “καθώς οφείλουμε όλοι να προστατεύσουμε τα ανήλικα απέναντι σε ανθρώπους που με σχέδιο υποκινούνε μίσος και προπαγάνδα και δε φοβούνται να ασκήσουν βία με κίνδυνο ζωής σε παιδιά 12 – 15 ετών”.”

Φωτογραφίες: voria.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα