ΑΘΗΝΑ
06:17
|
20.04.2024
Διεθνής η κατακραυγή για την καταδίκη της 31χρονης ακτιβίστριας των δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οικογένεια της ακτιβίστριας Λουτζέιν αλ Χαδλούλ που αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει τη δικαστική απόφαση που στέλνει την 31χρονη στη φυλακή για πέντε χρόνια και οκτώ μήνες.

Η ακτιβίστρια κρίθηκε ένοχη για επιδίωξη αλλαγής του πολιτικού συστήματος της χώρας της και πρόκληση βλάβης στην εθνική ασφάλεια, ενώ κρατείται ήδη από τον Μάιο του 2018, γεγονός που σημαίνει πως έχουν απομείνει μόλις τρεις μήνες για την ποινή της. Η οικογένεια της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ χαρακτήρισε τη δίκη “απάτη”, τόνισε ότι ήταν “πολιτικά υποκινούμενη” και εξέφρασε ότι η εμπιστοσύνη της στο δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας είναι “μικρή”.

Πριν από μία ημέρα, τη Δευτέρα, δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε την αλ Χαδλούλ σε φυλάκιση πέντε ετών και οκτώ μηνών και της απαγόρευσε την έξοδο από το βασίλειο των Σαούντ για τα επόμενα πέντε χρόνια, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς.

Η 31 ετών αλ Χαδλούλ συνελήφθη τον Μάιο του 2018 μαζί με δεκάδες γυναίκες ακτιβίστριες, λίγες εβδομάδες πριν από την ιστορική για τα δεδομένα της Σαουδικής Αραβίας άρση της απαγόρευσης στις γυναίκες να οδηγούν. Μια μεταρρύθμιση για την οποία η Λουτζέιν αλ Χαδλούλ και οι συναγωνίστριές της είχαν δώσει μεγάλη μάχη. “Δάκρυσε ακούγοντας την ετυμηγορία της, γιατί με το έτσι θέλω χαρακτηρίστηκε τρομοκράτισσα”, δήλωσε ο αδελφός της 31χρονης ακτιβίστριας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP και πρόσθεσε, “θα ασκήσουμε έφεση αν και έχουμε ελάχιστη πίστη στο δικαστικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας”.

Τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ σημείωσαν πως η γυναίκα είχε υποστεί βασανισμό κατά την έως τώρα παραμονή της στη φυλακή. Όπως κατέθεσαν, η 31χρονη είχε στερηθεί κάθε επαφή με τους οικείους της για τρεις μήνες, ενώ υπεβλήθη επανειλημμένα σε ηλεκτροσόκ, μαστιγώσεις και σεξουαλική κακοποίηση, με το δικαστήριο να απορρίπτει τα εν λόγω γεγονότα.

Κατήγγειλαν πως είχε δεχθεί προσφορά, για να επανακτήσει την ελευθερία της, με αντάλλαγμα την σιωπή της απέναντι με όσα βίωσε κατά την κράτησή της.

Από τον Νοέμβριο η Διεθνής Αμνηστία είχε καταδικάσει την μεταβίβαση της υπόθεσής της στο ειδικό δικαστήριο για την τρομοκρατία τονίζοντας πως η κίνηση αυτή εξέθεσε “τη βιαιότητα και την υποκρισία” των αρχών της Σαουδικής Αραβίας.

Το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με έδρα τη Γενεύη χαρακτήρισε “βαθύτατα ανησυχητική” την καταδίκη της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ επισημαίνοντας πως αυτό έγινε μετά την “αυθαίρετη” σύλληψή της. “Βλέπουμε ότι η πρόωρη αποφυλάκισή της είναι εφικτή και την παροτρύνουμε ως κάτι το κατεπείγον”, ανέφερε ο οργανισμός σε ανάρτησή του στο Twitter.

 Η Γαλλία, επίσης, αιτήθηκε την άμεση απελευθέρωση της Λουτζέιν αλ Χαδλούλ με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας να δηλώνει πως “όπως έχουμε ήδη πει δημοσίως και κατ’ επανάληψη, ελπίζουμε στη γρήγορη απελευθέρωση της κυρίας Λουτζέιν αλ Χαδλούλ”.

Πηγή: Al Jazeera, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα