ΑΘΗΝΑ
12:32
|
26.04.2024
Τρεις γιατροί ξαπλωμένοι στο πάτωμα για να μην αφήσουν λεπτό μόνο του τον ασθενή τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις Ρώσοι γιατροί με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό ξαπλώνουν στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι ενός ασθενούς με νέο κορονοϊό που δείχνει να έχει καταφέρει να αποκοιμηθεί. Αυτό το καρέ ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη Ρωσίας και απλά επιβεβαιώνει το κλισέ ρητό ότι “μια εικόνα, χίλιες λέξεις”. Η φωτογραφία τραβήχτηκε σε ένα από τα νοσοκομεία της βορειοδυτικής περιοχής του Λένινγκραντ.

Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να παρερμηνευτεί ως μια ενδεικτική εικόνα της πίεσης που δέχονται οι υγειονομικοί υπάλληλοι και το σύστημα υγείας απέναντι στη μάχη με την πανδημία. Ωστόσο, η νοσηλεύτρια που ανήρτησε τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φρόντισε να διευκρινίσει ότι οι τρεις γιατροί έμειναν στο πλευρό του ασθενούς τους σε μια ένδειξη ανιδιοτελούς αφοσίωσης στο καθήκον τους και όχι γιατί είναι απλά εξαντλημένοι και δεν έβρισκαν ένα μέρος για να αποκάμουν.   

“Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ρασούλ, Κάτια και Λέσα που ήρθαν στη δουλειά παρόλο που δεν είχαν βάρδια και θέλησαν να βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή. Είστε απλά υπέροχοι”, έγραψε στην ανάρτησή της η νοσηλεύτρια για τους τρεις γιατρούς.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας παραδέχθηκε χθες Δευτέρα ότι 186.000 θάνατοι φέτος οφείλονταν στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, δίνοντας έναν απολογισμό πολύ πιο βαρύ από εκείνον που ανακοινώνεται επίσημα κι ανεβάζοντας τη Ρωσία ακόμη πιο ψηλά στη μακάβρια παγκόσμια κατάταξη. Η ρωσική στατιστική υπηρεσία (ROSSTAT) ενημέρωσε ότι η πλεονάζουσα θνησιμότητα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο ανήλθε σε 229.700 ανθρώπους, ότι δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 13,8% των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Και «πάνω από το 81%» της αύξησης της θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο “οφειλόταν στην COVID και στις επιπλοκές της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός”, με άλλα λόγια λίγοι περισσότεροι από 186.000 θάνατοι, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η Τατιάνα Γκαλίκοβα, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδια για θέματα υγείας.

Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως η Ρωσία κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, πίσω από τις ΗΠΑ (πάνω από 333.000 θάνατοι) και τη Βραζιλία (πάνω από 191.000). Ο απολογισμός είναι υπερτριπλάσιος από τους 55.265 θανάτους για τους οποίους γίνεται λόγος επίσημα στον αφιερωμένο ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο.

Ωστόσο σε αυτόν δεν καταχωρίζονται ως εδώ παρά μόνο θάνατοι που επιβεβαιώνεται με νεκροψία πως οφείλονταν στην COVID-19. Με βάση αυτόν τον αριθμό η κυβέρνηση της Ρωσίας καυχιόταν πως αντιμετώπισε με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο την πρόκληση της πανδημίας από πολλές δυτικές χώρες.

Αλλά, σύμφωνα με τη ROSSTAT, μόνο τον Νοέμβριο 25.788 άνθρωποι πέθαναν αφού προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Είναι η πρώτη φορά που η ρωσική στατιστική υπηρεσία έδωσε απολογισμό σε μηνιαία βάση, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιήσει στοιχεία για προηγούμενους μήνες.

Η Ρωσία, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, πλήττεται μετά το φθινόπωρο από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Οι ρωσικές αρχές όμως απορρίπτουν την ιδέα να επιβάλλουν δεύτερο lockdown, έπειτα από εκείνο της άνοιξης, για να προστατεύσουν την οικονομία, διαβεβαιώνοντας ότι το επίπεδο ετοιμότητας είναι υψηλό και διαφημίζοντας την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου για τον κορονοϊό, του Sputnik V.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της Ρωσίας με τη χρήση του εμβολίου αυτού άρχισε στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: 44χρονος πυροβόλησε και σκότωσε σκύλο στη Θέρμη

Τι απαντά ο γιατρός για τον θάνατο του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα