ΑΘΗΝΑ
10:51
|
19.04.2024
Νοσηλεύονται οι 4 με συμπτώματα γρίπης και Covid-19. Η εταιρεία Pfizer επιμένει ότι η μέγα- δόση είναι ασφαλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οκτώ εργαζόμενοι σε γηροκομεία στο Στράλζουντ, έλαβαν κατά λάθος πενταπλάσια δόση από την προβλεπόμενη του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, την Κυριακή (27/12), με αποτέλεσμα οι μισοί εξ αυτών να διακομιστούν σε νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται με συμπτώματα γρίπης και Covid-19. Η εταιρεία Pfizer ωστόσο, επιμένει ότι η μέγα- δόση είναι ασφαλής.


Το ατύχημα συνέβη την πρώτη ημέρα που η Γερμανία ξεκίνησε να εμβολιάζει, κατά του κορονοϊού, τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους υπαλλήλους των γηροκομείων.

Οι οκτώ εργαζόμενοι έλαβαν πέντε φορές τη δόση των 30 μικρογραμμαρίων (mcg) του εμβολίου, το οποίο πρόσφατα βαφτίστηκε Comirnaty. Τέσσερις από αυτούς νοσηλεύτηκαν ως “προληπτικό μέτρο” μετά από την εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης και Covid-19, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο διοικητής της περιοχής Βόρπομεν-Ρούγκεν, Στέφαν Κερθ.

“Λυπάμαι βαθιά για αυτό το περιστατικό”, δήλωσε ο διοικητής σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας “ελπίδα” ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με τη μέγα-δόση “δεν θα έχουν σοβαρές παρενέργειες”.

Ενώ η συνταγογραφούμενη δόση για το εμβόλιο Comirnaty είναι μόλις 30mcg, εκπρόσωπος της BioNTech επέμεινε πως, οι ερευνητές είχαν πειραματιστεί με “αυξημένες δόσεις” κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών και διαπίστωσαν πως δόσεις έως και 100mcg, είναι ανεκτές χωρίς “σοβαρές συνέπειες”.

Ωστόσο, πέντε φορές η κανονική δόση είναι 150mcg και δεν είναι σαφές εάν κάποια από τις κλινικές δοκιμές είχε δοκιμάσει τόσο υψηλές δόσεις.

Τα άτομα που δέχθηκαν την μέγα-δόση είναι επτά γυναίκες και ένας άνδρας, όλοι ηλικίας μεταξύ 38 και 54 ετών.

Το εμβόλιο χορηγείται αρχικά σε ηλικιωμένους τροφίμους και εργαζομένους γηροκομείων, με την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό να αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Ωστόσο, η διαδικασία τροφοδοσίας έχει ήδη αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια, με ορισμένες περιοχές να έχουν απορρίψει φορτία εμβολίων, επειδή υπήρχε η υποψία πως δεν είχαν αποθηκευτεί σωστά, στην εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία των -70 βαθμών Κελσίου που απαιτείται για τη διατήρηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer-BionTech.

Επτά περιοχές στη Βαυαρία επέλεξαν να επιστρέψουν 1.000 δόσεις, καθώς τα «κρύα» κουτιά στα οποία αφίχθησαν, είχαν καταγράψει εσωτερικές θερμοκρασίες έως και 15 βαθμούς Κελσίου, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό της BioNTech ότι η αποστολή εμβολίών σε σχετικά χλιαρές θερμοκρασίες ήταν “πιθανώς εντάξει”.


Οι ιατρικές αρχές ανακάλυψαν επίσης, τη Δευτέρα ότι, ενώ τα δοχεία εμβολίων έπρεπε να περιέχουν πέντε δόσεις, τα φιαλίδια της Comirnaty στην πραγματικότητα περιελάμβαναν περίπου έξι.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχικά δίσταζε να επισπεύσει την αγορά του εμβολίου της Pfizer, και μάλιστα επέκρινε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι καυχιόταν πως ήταν η πρώτη χώρα που προμηθεύτηκε το πειραματικό εμβόλιο, οι αρχές επίσπευσαν το χρονοδιάγραμμα παράδοσης νωρίτερα αυτό το μήνα όταν τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας , παραπονέθηκαν για την καθυστέρηση. Οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους το Σαββατοκύριακο, με τις αρχές να συστήνουν σε άτομα άνω των 16 ετών να λαμβάνουν το εμβόλιο διπλής δόσης.

 Πηγή: RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Σάμο

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Τέμπη: Βρέθηκαν υπολείμματα οστών στο ιδιωτικό οικόπεδο

Από σήμερα η πληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από τη ΔΥΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα