ΑΘΗΝΑ
17:04
|
23.04.2024
Tο εμβόλιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν το Ιράν να εισάγει εμβόλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη (29/12) στο Ιράν οι πρώτοι εμβολιασμοί σε εθελοντές στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών του εμβολίου κατά του κορονοϊού που έχει αναπτυχθεί στη χώρα.

Σύμφωνα με την Τεχεράνη, το εμβόλιο θα βοηθήσει τη χώρα να νικήσει την πανδημία καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις εμποδίζουν το Ιράν να εισάγει εμβόλια.

Ο όμιλος Setad, που ελέγχεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου που ανέπτυξε μία από τις εταιρείες του, η Shifa Pharmed, ενδέχεται να φτάσει τις 12 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, έξι μήνες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Οι πρώτοι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ήταν στελέχη του ομίλου και η κόρη του επικεφαλής του, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ιρανών προς το εμβόλιο.

“Δεν θεωρούμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους και φέραμε πρώτα τις οικογένειές μας να δοκιμάσουν το εμβόλιο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ιράν, Σαΐντ Ναμακί.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία covid-19 στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη καταγγέλλει ότι η ικανότητά της να αγοράσει εμβόλια περιορίζεται λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μετά το 2018 όταν η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία προέβλεπε τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, αίροντας τις βαριές διεθνείς κυρώσεις που έπλητταν την οικονομία του, σε αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις της Τεχεράνης να περιορίσει τις δραστηριότητες στο πλαίσιο του πυρηνικού της προγράμματος και να μην επιδιώξει ποτέ την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Πολλοί παρατηρητές, καθώς και Ευρωπαίοι διπλωμάτες, έχουν τονίσει ότι τα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία και μειώνουν τη δυνατότητα του Ιράν να προμηθεύεται φάρμακα, τρόφιμα και άλλα “ανθρωπιστικά” αγαθά ακόμη και αν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε ότι αυτά θα υπόκεινται σε εξαιρέσεις.

Αυτά τα μέτρα στραγγαλίζουν την ιρανική οικονομία, καθώς συνοδεύονται από τις λεγόμενες “δευτερεύουσες” κυρώσεις. Έτσι, κάθε χώρα ή εταιρεία που συνεχίζει να συναλλάσσεται με το Ιράν κινδυνεύει να αποκλειστεί από την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές αρχές να αγοράσει εμβόλια κατά του κορονοϊού μέσω της πρωτοβουλίας COVAX υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσε ο διοικητής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, Αμπντολανασέρ Χεματί, καθώς ο ημερήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με την νόσο μειώθηκε σε χαμηλά επίπεδα τριμήνου.

Ο Χεματί τόνισε ότι ιρανική τράπεζα έλαβε έγκριση από το Γραφείο Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων Εξωτερικού του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για να μεταφέρει τα χρήματα σε μια ελβετική τράπεζα για την πληρωμή της αγοράς εμβολίων.

Η Ερυθρά Ημισέληνος στο Ιράν έχει επίσης ανακοινώσει, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ότι σκοπεύει να εισάγει ένα κινεζικό εμβόλιο κατά της Covid-19.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε αστυνομικός για διακίνηση μεταναστών

ΕΛ.ΑΣ.: Πάνω από 1.000 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία σε μια εβδομάδα

Παραμένει στη φυλακή ο Ιρανός πρόσφυγας Χομαγιούν Σαμπετάρα

Ιταλία: Σύλληψη 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων για βασανισμό ανηλίκων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα