ΑΘΗΝΑ
09:32
|
23.04.2024
Οι τουρίστες συνωστίστηκαν κατά εκατοντάδες στην παραλία Μπρόντε του Σίδνεϊ, ενώ στην πόλη έχει επιβληθεί νέο λοκντάουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες Άγγλοι τουρίστες απειλούνται με απέλαση από την Αυστραλία επειδή παραβίασαν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της Covid-19 και συμμετείχαν σε τεράστιο beach party στην παραλία του Σίδνεϊ τη μέρα των Χριστουγέννων.

Τα βίντεο που τραβήχτηκαν στο πάρτι και διαμοιράστηκαν ευρέως στα social media εξόργισαν τους πολίτες και την κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που στο Σίδνεϊ καταγράφηκαν για πρώτη φορά μετά από μήνες νέα κρούσματα κορονοϊού. Οι μολύνσεις (μέχρι στιγμής είναι 129) εντοπίστηκαν περίπου μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και ανάγκασαν την κυβέρνηση να επιβάλει ξανά περιοριστικά μέτρα, στα οποία περιλαμβάνεται και η απαγόρευση των συναθροίσεων σε μεγάλους αριθμούς και -σίγουρα- τα πάρτι, ειδικά στις βόρειες παραλίες, όπου και εμφανίζει τη μεγαλύτερη έξαρση η επιδημία.

Σήμερα, Τρίτη 29/12, ο υπουργός μετανάστευσης της Αυστραλίας Άλεξ Χοκ δήλωσε “σοκαρισμένος” από τις σκηνές που εκτιλύχθηκαν στην παραλία Μπρόντε και προειδοποίησε ότι στο εξής “Όποιος επισκέπτης βάζει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία θα διώχνεται από τη χώρα και η βίζα του θα ακυρώνεται”.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η τύχη των Άγγλων τουριστών δεν έχει αποφασιστεί. Προς το παρόν δεν τους έχει επιβληθεί ούτε πρόστιμο ούτε κάποια άλλη τιμωρία από τις αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στα βίντεο και στις φωτογραφίες, πάντως, φαίνεται να γλεντάνε κατά εκατοντάδες, χωρίς μάσκες και χωρίς προφανώς να τηρούν καμία απόσταση μεταξύ τους. Τέτοιου είδους πάρτι ήταν συνηθισμένα σε όλο το μήκος της ακτογραμμής τα προηγούμενα χρόνια, αλλά φέτος η εικόνα των μεθυσμένων Άγγλων που χορεύουν, τραγουδούν και αγκαλιάζονται μοιάζει περίπου εφιαλτική στα μάτια των Αυστραλών.

Το πάρτι που είχε ως επίκεντρο το πάρκο που βρίσκεται πάνω από την παραλία Μπρόντε διαλύθηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας, αλλά οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία της παραλίας, συνεχίζοντας το γλέντι τους μοιρασμένοι σε μικρότερες εστίες.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας εξήγησε ότι δεν κόπηκαν πρόστιμα επιτόπου “γιατί το πλήθος ήταν πολύ μεγάλο, δεν ήταν δυνατό να ασχοληθούμε με τον καθένα ξεχωριστά”.

Χιλιάδες Αυστραλοί στα social media, αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι όπως ο υπουργός Υγείας Μπραντ Χάζαρντ εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την “ανεύθυνη συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία εστίας υπερμετάδοσης” του ιού.

Κριτική δέχτηκε και η αστυνομία για τη “χαλαρότητα” με την οποία αντιμετώπισε τους τουρίστες, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ασφυκτικούς ελέγχους και τιμωρεί με αυστηρά πρόστιμα τους πολίτες της χώρας για την παραμικρή απόκλιση από τα μέρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση (το πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του λοκντάουν στο Σίδνεϊ είναι 1000 δολάρια).

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες. Την ίδια στάση σιωπής είχαν επιλέξει και οι αρχές της Βικτώρια, όταν κατηγορήθηκαν για την επιβολή “ταξικού λοκντάουν” που περιθωριοποίησε ακόμα περισσότερο τις φτωχότερες κοινότητες της Μελβούρνης.

Με πληροφορίες από BBC.com.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα