ΑΘΗΝΑ
19:30
|
25.04.2024
Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα οι ημερήσιοι θάνατοι θα ανέλθουν στους 196 ημερησίως τον Μάρτιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων κατά της πανδημίας, η Ελλάδα ενδέχεται να θρηνήσει 12.326 νεκρούς από κορονοϊό μέχρι την 1η Απριλίου.

Τα πιθανά σενάρια που αναπτύσσει το ινστιτούτο βασίζονται στα δεδομένα κάθε χώρας και διαφοροποιούνται βάσει των παραγόντων που επηρεάζουν τον ρυθμό της μεταδοτικότητας του ιού.

Έτσι, αν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν μέχρι τον Απρίλιο, η Ελλάδα θα θρηνήσει τουλάχιστον άλλους 8.000 νεκρούς.

Αυτή τη στιγμή, περί το 89% του πληθυσμού στη χώρα φοράει μάσκα, υποστηρίζει το ινστιτούτο, σημειώνοντας πως οι μάσκες μειώνουν την πιθανότητα μόλυνσης στο ένα τρίτο.

Αν από τώρα μέχρι τον Απρίλιο το 95% του πληθυσμού συνεχίσει να φοράει μάσκα, ο συνολικός αριθμός θανάτων θα φθάσει τις 11.528, ενώ αν γίνει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει στους 11.722.

Σε περίπτωση που υπάρξει χάλαρωση των μέτρων κατά της διασποράς του ιού, το ινστιτούτο προβλέπει την εκτόξευση των θανάτων στους 19.107 έως τον Απρίλιο.

Η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς στην Αυστρία ο μέγιστος αριθμός προβλεπόμενων θανάτων ανέρχεται στους 15.482 μέχρι τον Απρίλιο, στο Βέλγιο στους 26.790, ενώ στη Γαλλία οι θάνατοι προβλέπεται ότι θα διπλασιαστούν, ξεπερνώντας τις 125.000. 

Παρ’ ότι η Ελλάδα έχει πάρει πολλά μέτρα από την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας (κλειστά σχολεία, εστιατόρια, χώρους γυμναστικής, υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεων μετά τις 10, κτλ.), δεν καθίσταται σαφές γιατί προβλέπεται τόσο υψηλός αριθμός θανάτων.

Αν η χρήση μάσκας γίνει ακόμα πιο διευρυμένη ή αρχίσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να εμβολιάζεται, οι ημερήσιοι θάνατοι μπορεί να πέσουν στους 18 έως τον Απρίλιο. Εάν όμως υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, οι ημερήσιοι θάνατοι θα ανεβαίνουν σταθερά, φθάνοντας σε μια κορύφωση της τάξης των 196 θανάτων ημερησίως τον Μάρτιο. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

«Η Ευρώπη το σπίτι μας» μένει χωρίς στέγη σε Ισπανία και Πορτογαλία

Τροχαίο στη Βουλή: Ενοχή του αστυνομικού για τον θάνατο του Λαλαούνη ζητά ο εισαγγελέας

Κέρκυρα: Πέντε χρόνια φυλακή σε τέως εισαγγελέα για χιλιάδες εξαφανισμένες δικογραφίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα