ΑΘΗΝΑ
08:52
|
27.09.2022
Από τις σωφρονιστικές υπηρεσίες της Ρωσίας προς τον επικριτή του Κρεμλίνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σωφρονιστικές αρχές της Ρωσίας απέστειλαν μήνυμα-τελεσίγραφο προς τον επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι: γυρνάς πίσω αεροπορικώς από τη Γερμανία και δηλώνεις “παρών” στις αρμόδιες αρχές το πρωί της Τρίτης στη Μόσχα ειδάλλως πας φυλακή άμα της επιστροφής σου στη χώρα.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών της Ρωσίας (FSIN) κατηγόρησε τον Ναβάλνι ότι παραβιάζει τους όρους της αναστολής της ποινής φυλάκισής του, για μια καταδίκη που χρονολογείται από το 2014, και ότι διαφεύγει της επίβλεψης της αρμόδιας εποπτικής αρχής. Επικαλούμενη ένα άρθρο στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet σχετικά με τη θεραπεία του, επισημαίνει ότι ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο στο Βερολίνο, στις 20 Σεπτεμβρίου, και ότι όλα τα συμπτώματα της ασθένειάς του, όπως την αποκαλούσε, είχαν εξαφανιστεί έως τις 12 Οκτωβρίου. “Επομένως ο καταδικασθείς δεν τηρεί όλες τις υποχρεώσεις που προβλέπει το δικαστήριο σε βάρος του και διαφεύγει της επίβλεψης της Εγκληματικής Επιθεώρησης”, τονίζεται στην ανακοίνωση της FSIN.

Ο Ναβάλνι εκτίει ποινή φυλάκισης τρεισήμισι ετών με αναστολή για μια υπόθεση κλοπής, η οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Η περίοδος δικαστικής επιτήρησης εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι σωφρονιστικές αρχές επισημαίνουν ότι προχώρησαν στην κλήτευση του Ναβάλνι προκειμένου να δώσει το “παρών” στην αρμόδια εποπτική αρχή και ότι η ποινή του υπό αναστολή θα μπορούσε να αλλάξει σε πραγματική ποινή φυλάκισης εάν αποδειχθούν ως αληθείς οι φερόμενες παραβιάσεις των όρων της ποινής του. Οι σωφρονιστικές αρχές δεν ανέφεραν κάποια προθεσμία, όμως ο Ναβάλνι ανήρτησε ένα αρχείο εικόνας ενός μηνύματος προς τον δικηγόρο του, όπου αναφέρεται πως έχει προθεσμία έως αύριο στις 09.00 για να επιστρέψει και να εμφανιστεί ενώπιον του αρμόδιου γραφείου στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται πως ο αντιπολιτευόμενος Ναβάλνι είχε διακομιστεί αεροπορικώς στη Γερμανία για θεραπεία τον Αύγουστο, αφότου κατέρρευσε μέσα σε ένα αεροπλάνο, ένα περιστατικό το οποίο η Γερμανία και άλλα δυτικά κράτη χαρακτήρισαν απόπειρα δολοφονίας του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ. Η Ρωσία απάντησε ότι δεν είδε καμία απόδειξη περί δηλητηρίασης κι αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό.

Η εκπρόσωπος τύπου του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, γνωστοποίησε με ανάρτησή της στο Twitter ότι είναι αδύνατο ο Ρώσος να επιστρέψει εγκαίρως, ότι αναρρώνει από τη δηλητηρίαση, ενώ κατηγόρησε τις σωφρονιστικές υπηρεσίες ότι ενεργούν έπειτα από εντολές του Κρεμλίνου.

Πηγή: Al Jazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα πορεία φοιτητικών συλλόγων ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο καιρός σήμερα: Βροχές και τοπικές καταιγίδες

Η είσοδος του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ

Ωραίο μου πλυντήριο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα