ΑΘΗΝΑ
18:14
|
20.04.2024
Παρατήρησε πως Ρωσία και ΗΠΑ έχουν "ειδική ευθύνη για τη διεθνή ασφάλεια" και θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει μοναδική γεωπολιτική θέση και σημαντική στρατιωτικο-πολιτική, οικονομική και πολιτιστική δυνατότητα, και διατηρεί μ ία “ειρηνική και προβλέψιμη εξωτερική πολιτική” τόνισε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Υποστήριξε πως το βασικό μέλημα της ρωσικής διπλωματίας είναι η δημιουργία ευνοϊκών εξωτερικών συνθηκών για την βιώσιμη εσωτερική ανάπτυξη και η οικοδόμηση πολυεπίπεδης, διεθνούς συνεργασίας και η δημιουργία “μίας ζώνης καλής γειτονίας πέριξ της Ρωσίας με την ευρύτερη σημασία της λέξης”.

Επικοινωνία Λαβρόφ-Τσαβούσογλου -Μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ  στην Αθήνα | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Ερωτηθείς για την εκπνοή τις ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας START για τον έλεγχο των πυρηνικών κεφαλών τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ο Λαβρόφ επισήμανε πως ανεξάρτητα με την πορεία της συμφωνίας διαδραματίζεται ήδη διεθνώς μία νέα κούρσα εξοπλισμών. “Ρίξτε απλώς μία ματιά στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ για στρατιωτικές δαπάνες και μία σειρά προγραμμάτων που ετοιμάζουν για τη δημιουργία ή αναβάθμιση όπλων” είπε ο Ρώσος υπουργός, εκτιμώντας πως μία από τις βασικές επιδιώξεις των ΗΠΑ είναι η εξασφάλιση της στρατιωτικής υπεροπλίας για να περιορίσουν την εξασθένιση της διεθνούς θέσης τους “με κάθε κόστος”.

Κατηγόρησε τους Αμερικανούς πως “κατέστρεψαν σειρά ζωτικών συμφωνιών” και πως κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν μέτρα που θα ωφελήσουν αποκλειστικά τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά απηύθυνε έκκληση στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με τη Ρωσία παρατηρώντας πως έχουν “ειδική ευθύνη για τη διεθνή ασφάλεια”. Ανέφερε έτσι πως ΗΠΑ και Ρωσία θα πρέπει να συνεργαστούν για να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο μία “νέα εξίσωση ασφαλείας που θα συνυπολογίσει τους σημερινούς στρατηγικούς παράγοντες ασφάλειας και τις σύγχρονες στρατιωτικές τεχνολογίες”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ συμφωνούν να αποσύρουν στρατεύματα από τον Νίγηρα

Κινέζος ΥΠΕΞ: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια ιστορική αδικία

Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αιγύπτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα