ΑΘΗΝΑ
15:44
|
23.04.2024
Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων της με την Ουάσινγκτον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας κοινής ομάδας εργασίας σχετικά με την αγορά εκ μέρους της Άγκυρας των ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αγοράς, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας διευκρίνισε ότι Τούρκοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες συζητούν την αποστολή και τους στόχους αυτής της κοινής ομάδας εργασίας, η οποία ακόμα δεν έχει σχηματισθεί. 

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μεβλούτ  Τσαβούσογλου είπε χαρακτηριστικά: “Αυτήν τη φορά η πρόταση ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου και για αυτό συμφωνήσαμε με την πρόταση και οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων έχουν αρχίσει”. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πόμπεο, είχε επίσης εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας ειδικών από την Άγκυρα και από την Ουάσινγκτον.  

Τέλος, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει βήματα για να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ελπίζει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα πράξει το ίδιο.

Την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Σότσι, όπου συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως  Μόσχα και η Άγκυρα θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα παρά τις αμερικανικές κυρώσεις.  Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δεν αποτελούν εναλλακτική επιλογή στις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών τέθηκαν η κατάσταση στη Λιβύη και η τήρηση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα