ΑΘΗΝΑ
03:39
|
09.05.2024
Ακόμα να βρεθεί λύση για τη στέγασή τους μία εβδομάδα μετά τη φωτιά που έκαψε τον καταυλισμό τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έως και 900 μετανάστες και πρόσφυγες από χώρες της νότιας Ασίας κι άλλες περιοχές του κόσμου παραμένουν αβοήθητοι και χωρίς στέγη μία εβδομάδα μετά τη φωτιά που έκαψε ολοσχερώς τον καταυλισμό κοντά στο χωριό Λίπα στα βορειοδυτικά της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Οι αρχές επέρριψαν ευθύνες για την πυρκαγιά στους ανθρώπους που διέμεναν στον προσφυγικό καταυλισμό, εν μέσω της αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει με αντικείμενο τη στέγασή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να περιφέρονται στα δάση της γύρω της περιοχής με τα υπάρχοντά τους καθώς τα λεωφορεία, τα οποία επρόκειτο να τους μεταφέρουν σε άλλη περιοχή, παραμένουν ακινητοποιημένα από περιπολικά της βοσνιακής αστυνομίας. Ένας μετανάστης από το Πακιστάν δήλωσε στην κάμερα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς: “Περιμένουμε 36 ώρες μέσα στο πούλμαν. Έχει ή δεν έχει η κυβέρνηση της Βοσνίας μια λύση για εμάς”.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές ανάγκες για τη διαβίωση των μεταναστών και των προσφύγων. Την ίδια ώρα η κεντρική ηγεσία της Βοσνίας και οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση για την τύχη των εκατοντάδων άστεγων που άφησε πίσω της η φωτιά στον καταυλισμό. Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μη κυβερνητική οργάνωση Save The Children κι άλλες οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι “τα πούλμαν που επιστρατεύτηκαν για τη μεταφορά των μεταναστών παραμένουν ακινητοποιημένα εξαιτίας διαφορών στη λήψη αποφάσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις τοπικές αρχές και τις διαμαρτυρίες των ντόπιων”.

Ο καταυλισμός αυτός στήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο χωριό Λίπα, κοντά στο Μπίχατς, ως προσωρινή λύση και δεν προβλεπόταν τότε οι μετανάστες να περάσουν εκεί τον χειμώνα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν καλέσει από τις αρχές Δεκεμβρίου τις τοπικές αρχές να στεγάσουν αλλού τους 1.300 ανθρώπους καθώς και τους περίπου 2.000 μετανάστες που δεν διαθέτουν κάποιο κατάλυμα στην περιοχή του Μπίχατς.

Η επιτροπή διαχείρισης κρίσεων του Μπίχατς, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ζήτησε από την αστυνομία “να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών σε κατοικημένες ζώνες”. Οι δημοτικές και τοπικές αρχές αντιτίθενται σθεναρά στην επαναλειτουργία του προηγούμενου κέντρου φιλοξενίας (σε ένα παλιό εργοστάσιο, το Μπίρα) στο Μπίχατς, παρά την εντολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Κάτοικοι της περιοχής φρουρούν τον χώρο για να αποτρέψουν την επιστροφή των μεταναστών. Ο δήμαρχος Σουχρέτ Φάζλιτς ζήτησε από την αστυνομία “να πάρει τη θέση των κατοίκων” για να αποφευχθούν “προβλήματα” και να εμποδιστούν οι μετανάστες να μπουν στο εργοστάσιο του Μπίρα.

Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς η κυβέρνηση της Βοσνίας έχει λάβει πακέτο ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση της κρίσης. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις βοσνιακές αρχές με επιπλέον 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά τα h ο γραφειοκρατικός μηχανισμός στη βαλκανική χώρα θέτει συνέχεια εμπόδια στο να φτάσουν τα κοινοτικά χρήματα για τη βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ





Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα