ΑΘΗΝΑ
08:37
|
03.05.2024
Κοιτούν αγέρωχα τον φακό βάζοντας τα γυαλιά σε όλους εμάς που θεωρούμε ότι η ομορφιά δεν θα έπρεπε να έχει ρυτίδες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περήφανα βλέμματα, κορμιά ανθεκτικά, ζωές δοκιμασμένες που έχουν διανύσει πολλές δεκαετίες, όμορφοι ηλικιωμένοι. Οι ένοικοι του γηροκομείου Ξάνθης, “Ο Μέγας Βασίλειος”, κοιτούν αγέρωχα τον φωτογραφικό φακό και ποζάρουν για το ημερολόγιο της δομής, βάζοντας τα γυαλιά στα τοπ μόντελς αλλά και σε όλους εμάς που θεωρούμε ότι η ομορφιά δεν θα έπρεπε να έχει ρυτίδες.

Κάθε φωτογραφία τους συνοδεύεται και από ένα απόφθεγμα ζωής με το οποίο πορεύτηκαν στη ζωή τους και το οποίο μοιράζονται μαζί μας. «Ενα σφίξιμο χεριών… κι ένα σφίξιμο χειλιών», γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης.

«Είμαι έτοιμη… κοιτάζω μπροστά, αλλά πατάω γερά στο τώρα!», σημειώνει η Βασιλική Τσοκαλίδου.

«Μια σύγχρονη μάγισσα της Σμύρνης: βλέπω μέσα σου, αν βλέπεις κι εσύ!», τονίζει η Κουιμέτ Μουσταφά Ογλού.

«Εμείς μαζί εδώ… αλλά και αλλού!», γράφουν η Αθανασία και ο Θεόδωρος Παυλίδης.

«Κάπου… κάποτε… παλιά… μεταξύ μας OMERTA!», αναφέρει σιβυλλικά ο Χαράλαμπος Καραβασίλογλου.

«Πόσο αστεία είναι η ζωή τελικά!!! Αρκεί το αεράκι από τη βεντάλια μου να διώχνει κάθε κακό», μας λέει η Αγαθή Ανδρεάδου.

“Aγάπησα και με αγάπησαν πολύ” εκμυστηρεύεται η Καλλιόπη Νάκου.

«Ενα τσιγάρο δρόμος είναι η ζωή! Ερωτευτείτε και θα κρατήσει περισσότερο!», παροτρύνει η Αθανασία Παυλίδου. «La vie en rose! Παντού υπάρχει αρχοντιά!», επισημαίνει η Γεωργία Χατζηαποστόλου, «Το βιβλίο με κάνει να ταξιδεύω… τελικά τη 2η φορά που το διαβάζω μου φαίνεται καλύτερο! Να ήταν έτσι και η ζωή μας!!!», εύχεται η Ευαγγελία Καρακεσίσοσγλου.

Το ημερολόγιο που αφιερώνεται “σε όλους τους ηλικιωμένους της καρδιάς μας που έφυγαν από κοντά μας, αλλά συνεχίζουν να μας εμπνέουν στο διηνεκές”, όπως σημειώνουν οι ένοικοι στις σελίδες του, έχει ήδη κάνει μεγάλη επιτυχία.

Η σύλληψη της ιδέας ανήκει στην καλλιτεχνική ομάδα φωτογραφίας του «Εργαστηρίου Φωτογραφίας», έτους 2019-2020, του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ξάνθης. Η προσπάθεια υλοποιήθηκε στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης με θέμα «Τρίτη ηλικία: Μορφές και καθημερινότητα στο Γηροκομείο Ξάνθης», με εκπαιδευτή τον Γρηγόρη Λεοντιάδη.

Στο εγχείρημα της μεταμόρφωσης δόθηκε η ονομασία «Διακτινισμοί» και στο πλαίσιό του, από τον Νοέμβριο του 2019 έως και την πρώτη φετινή καραντίνα, οι ηλικιωμένοι πόζαραν στο φακό των εκπαιδευόμενων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του γηροκομείου, Γιάννη Παπαχρόνη, όλοι οι συντελεστές κατάφεραν να δημιουργήσουν το κατάλληλο σκηνικό και συνθήκες ιδανικές ώστε οι ηλικιωμένοι να νιώσουν άνετα και να μεταδώσουν, με τη νιότη της ψυχής τους και το πλατύ τους χαμόγελο, μηνύματα χαράς, αισιοδοξίας, ευτυχίας, ελπίδας, νοσταλγίας για το παρελθόν, αλλά και ελπίδας για το μέλλον.

Είναι η πρώτη φορά που το γηροκομείο Ξάνθης «Ο Μέγας Βασίλειος» εκδίδει το δικό του ημερολόγιο, και ενώ είχε αποφασιστεί να εκδοθούν 70 συλλεκτικά αντίτυπα, τα οποία έχουν δοθεί πρωτίστως στους «πρωταγωνιστές» του, τα παιδιά των ηλικιωμένων αλλά και σε διάφορους φορείς που στηρίζουν το έργο της μονάδας.

Ωστόσο, μια ανάρτηση στα social media βοήθησε επικοινωνιακά το πρότζεκτ προσδίδοντάς του τη δημοσιότητα που αξίζει στους πρωταγωνιστές του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα