ΑΘΗΝΑ
18:27
|
26.04.2024
Πρόκειται για την 308η δολοφονία από τις αρχές του 2020
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H δολοφονία ενός ακόμη μέλους της Πατριωτικής Ένωσης της Κολομβίας, ανακοινώθηκε την Τρίτη. Πρόκειται για τον Ομάρ Μορένο, ακτιβιστή και μέλος της Σίνταγκριμ – Ανεξάρτητης Αγροτικής Ένωσης της Μέτα (Independent Agricultural Workers Union of Meta – SINTRAGRIM).

Ο Moreno δολοφονήθηκε ενώ οδηγούσε ταξί από το χωριό Γιορέντε προς το Πάστο του Ναρίνιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι συγγενείς του, το όχημα με το οποίο ταξίδευε ο κοινωνικός ηγέτης αναχαιτίστηκε από μια μοτοσικλέτα, τον έβγαλαν από το ταξί με τη βία και τον και τον πυροβόλησαν πολλές φορές, μέχρι θανάτου.

Σε μεταγενέστερες καταγγελίες αναφέρεται ότι κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν και βασανιστήρια που υπέστη, πριν τη δολοφονία του.

Ο θάνατός του έρχεται να προστεθεί σε αυτούς των Αρμάντο Γουάνγκα (Armando Guanga), αυτόχθονα ακτιβιστή που δολοφονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, Αλμπέρτο Ανάι (Alberto Anay), δάσκαλου και ακτιβιστή που βρέθηκε δολοφονημένος στις 27 Δεκεμβρίου, και Τζόνι Βάλτερ Κάστρο (Jhonny Walter Castro), ακτιβιστή και μέλους της Εθνικής Λίστας Καταγραφής Θυμάτων, που δολοφονήθηκε στις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το μητρώο Ίντεπαζ (Indepaz), το 2020 καταγράφηκαν 308 δολοφονίες ακτιβιστών και 90 σφαγές.

“Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία του Ομάρ Μορένο, ο οποίος βγήκε με τη βία από όχημα στο οποίο επέβαινε και δέχθηκε πυρά από μοτοσυκλετιστές. Ο Ομάρ ήταν συνδεδεμένος με το Σίνταγκριμ. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του και την αδελφή του, Αιντέ Μορένο, μέλος της Κεντρικής μας Επιτροπής. Απαιτούμε να γίνει έρευνα για τον θάνατό του.”

Ακτιβιστές και φορείς απαιτούν από το Κράτος να εγγυηθεί ότι θα εκτελέσει ως οφείλει το έργο του και ότι θα διενεργηθούν σχολαστικές έρευνες προκειμένου να βρεθούν οι δράστες.

Οι δολοφονίες των ακτιβιστών είναι συστηματικές από την ημερομηνία υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας, γι’ αυτό οι ακτιβιστές και οι κοινωνικές οργανώσεις απαιτούν την εκπλήρωση όσων συμφωνήθηκαν στην Αβάνα και ζητούν να μπορούν να ασκήσουν το έργο τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς το φόβο να δολοφονηθούν στα σπίτια τους ή στις περιοχές τους.

πηγή: telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα