ΑΘΗΝΑ
20:59
|
23.04.2024
Παράγοντες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να «ανταποκριθούν» ανεξάρτητα στη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, δήλωσε ο Ιρανός ταξίαρχος Εσμαΐλ Γκανί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Πέμπτη, ο Αμπντολραχίμ Μουσαβί, αρχηγός του ιρανικού στρατού, επανέλαβε τη γνώμη που είχε εκφραστεί στο παρελθόν από αξιωματούχους ότι δεν υπάρχει κανένας στην πολιτική ή στρατιωτική ιεραρχία των ΗΠΑ ίσης αξίας με τον Κασέμ Σολεϊμανί, τον διοικητή της δύναμης αλ-Κουντς που δολοφονήθηκε σε αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις αρχές Ιανουαρίου 2020.

Παράγοντες εντός των Ηνωμένων Πολιτειών μπορούν να «ανταποκριθούν» ανεξάρτητα στη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, δήλωσε ο ταξίαρχος Εσμαΐλ Γκανί, ο αξιωματικός που αντικατέστησε τον Σολεϊμανί ως διοικητή της δύναμης αλ-Κουντς του Σώματος των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών.

«Με ό, τι κάνατε, δημιουργήσατε άλλη μια δουλειά για τους αιτούντες την ελευθερία όλου του κόσμου, και είναι πιθανό ακόμη και κάποιοι άνθρωποι μέσα στο σπίτι σας (τις Ηνωμένες Πολιτείες)… να ανταποκριθούν στο έγκλημά σας», είπε ο Γκανί, μιλώντας σε τελετή που σηματοδοτεί την επέτειο ενός έτους από τον θάνατο του Σολεϊμανί την Παρασκευή, όπως μετέδωσε το Press TV.

Ο Γκάινι δεν εξήγησε ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί οι «άνθρωποι μέσα στο σπίτι σας» ή ποια μορφή θα μπορούσε να πάρει η «απάντησή τους».

Προηγουμένως, Ιρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ ως απάντηση στη δολοφονία του Σολεϊμανί στις 8 Ιανουαρίου 2020 ήταν μόνο το «πρώτο χαστούκι» εκδίκησης. Ωστόσο, η Τεχεράνη σταμάτησε λίγο πριν του να απειλήσει με μια άμεση δολοφονία στρατιωτικού αξιωματούχου ή πολιτικού των ΗΠΑ, με αξιωματούχους να λένε επανειλημμένα ότι δεν υπήρχε κανένας ίσης αξίας με τον δολοφονημένο διοικητή που θα μπορούσε να «αποζημιώσει» το θάνατο του διοικητή των αλ-Κουντς.

Ο Σολεϊμανί ήταν αγαπημένη φιγούρα στο Ιράν, με τη δημοτικότητά του να εκτείνεται πέρα ​​από τους υποστηρικτές του ισλαμικού δημοκρατικού συστήματος της χώρας, λόγω των κατορθωμάτων του εναντίον των τζιχαντιστών εξτρεμιστών στη Συρία και το Ιράκ, μαζί με την κοσμική δημοκρατική συριακή κυβέρνηση, τις σιίτες και τις σουνιτικές πολιτοφυλακές, Κούρδους και, έστω και έμμεσα, τις ΗΠΑ και τους συμμαχικές τους δυνάμεις. Μετά τη δολοφονία του στις 3 Ιανουαρίου 2020, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τον περιέγραψαν ως ισοδύναμο με τον διοικητή των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, τον πρόεδρο των κοινών Αρχηγών Στρατιωτικού Επιτελείου ή ακόμα και τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

Μιλώντας την Παρασκευή, ο Γκανί κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επειδή έδωσε την εντολή δολοφονίας, χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «πιο βρώμικο άνδρα» που υπέκυψε στην πίεση του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας για να κάνει μια τέτοια «παράλογη» κίνηση.

«Ολόκληρος ο κόσμος σίγουρα θα σε καταδικάσει. Εκείνοι που διέπραξαν αυτό το έγκλημα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλο τον κόσμο, μπορεί να βρείτε έναν γενναίο άνθρωπο που είναι έτοιμος να τιμωρήσει τους δειλούς που το έκαναν», προειδοποίησε ο διοικητής των αλ-Κουντς.


Από την πλευρά του, ο Ιμπραήμ Ραϊσί, ο Ιρανός Αρχηγός Δικαστικών Αρχών που διεξάγει έρευνα για τους παράγοντες που το Ιράν θεωρεί ότι είναι υπεύθυνοι για το θάνατο του Σολεϊμανί, δήλωσε ότι οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα είναι ασφαλείς πουθενά στον κόσμο και πρόσθεσε ότι ακόμη και ο Πρόεδρος Τραμπ «δεν θα είναι απρόσβλητος από την απονομή της δικαιοσύνης». «Ο χρόνος και η τοποθεσία [της εκδίκησης] θα καθοριστούν από τις δυνάμεις της αντίστασης», είπε.

In this photo released by an official website of the office of the Iranian supreme leader, commander of Iran's Quds Force, Qassem Soleimani, prays in a religious ceremony at a mosque in the residence of Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei, in Tehran, Iran, Friday, March 27, 2015. Iran's Foreign Minister Mohammad Javad Zarif sought Friday to reassure the six world powers conducting nuclear power talks in Switzerland, saying the negotiations remained focused on sealing a deal.
Κασέμ Σολεϊμανί

Το Ιράν υποψιάζεται ότι ένα ευρύ φάσμα παραγόντων από πολλές χώρες συνωμότησαν ή διευκολύναν την επίθεση στο Σολεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020, όταν αυτός και ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς, διοικητής πολιτοφυλακής που ήταν σύμμαχος της Βαγδάτης, σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα του Ιράκ σε αεροπορική επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος. Το Ιράν απάντησε στη δολοφονία πέντε ημέρες αργότερα, εκτοξεύοντας περίπου δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, με αποτέλεσμα πάνω από 100 αμερικανοί στρατιώτες να υποστούν εγκεφαλικά τραύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν προειδοποίησε τους ιρακινούς συμμάχους του για τα χτυπήματα εκ των προτέρων.


Την Πέμπτη, ο αρχηγός προσωπικού των Ιρανικών Ένοπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμεντ Μπακερί επανέλαβε ότι δεν υπάρχει «ημερομηνία λήξης» για την εκδίκηση των δολοφόνων του Σολεϊμανί και είπε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή είναι αναπόφευκτη.

Πηγή: Sputnik News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα