ΑΘΗΝΑ
00:42
|
27.04.2024
Η Τεχεράνη είχε ενημερώσει τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για τις προθέσεις της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην εκ νέου παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού σε ποσοστό καθαρότητας έως και 20% προχώρησε πριν από λίγες ώρες η κυβέρνηση του Ιράν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ηγεσίας της Τεχεράνης, Αλί Ραμπιεΐ, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr ότι η διαδικασία ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Fordow. Ο βαθμός αυτός εμπλουτισμού δεν επιτρέπεται από την διεθνή συμφωνία του 2015 για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η Τεχεράνη είχε ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για τις προθέσεις της. Ο ΔΟΑΕ δεν έχει ακόμα προβεί σε επίσημη επιβεβαίωση της έναρξης της εν λόγω διαδικασίας στο Ιράν. Στόχος της Τεχεράνης είναι να φτάσει στο επίπεδο παραγωγής πριν από την υπογραφή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) που έγινε το 2015.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την ψήφιση τον περασμένο μήνα σχετικού νομοσχεδίου, μετά την δολοφονία ενός κορυφαίου πυρηνικού φυσικού της χώρας, το οποίο προέβλεπε επίσης τη διακοπή επιθεώρησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τον ΟΗΕ.

Το ​Ιράν υπέγραψε το 2015, το JCPOA με την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. , στο οποίο προβλεπόταν η Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, σε αντάλλαγμα με την ελάφρυνση των κυρώσεων και την άρση του εμπάργκο όπλων πέντε χρόνια μετά την έγκριση του JCPOA, αλλά οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία και επέβαλαν τις κυρώσεις τους εναντίον του Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα