ΑΘΗΝΑ
07:13
|
03.10.2023
Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου εξέφρασαν την οργή και αντίθεσή τους με τον διορισμό πρύτανη από το κόμμα του Τούρκου προέδρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες φοιτητές του εμβληματικού Πανεπιστημίου του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης διαδήλωσαν σήμερα διαμαρτυρόμενοι για τον διορισμό πρύτανη από το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θέλουμε πρύτανη διορισμένο» από την εξουσία, «Θα φύγει, εμείς θα μείνουμε!» φώναζαν οι 1.000 περίπου φοιτητές που έκαναν πορεία κοντά στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Τουλάχιστον δύο διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία.

Ο διορισμός ως πρύτανη με προεδρικό διάταγμα του Μελίχ Μπουλού, 50 ετών, ο οποίος επελέγη από τον Ταγίπ Ερντογάν για να διευθύνει το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University), ένα δημόσιο πανεπιστήμιο όπου οι παραδόσεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα και όπου έχει φοιτήσει μέρος της τουρκικής ελίτ ήταν η αιτία των κινητοποιήσεων.

O εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκν αρνήθηκε τις κατηγορίες για καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, σημειώνοντας πως «οι διορισμοί δεν γίνονται βάση πολιτικών συμπαθειών».

Το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 ανέτρεψε την μέχρι τότε ισχύουσα παράδοση της εκλογής του πρύτανη, με τον Τούρκο πρόεδρο να είναι έκτοτε υπεύθυνος για τον διορισμό των πρυτάνεων.

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις

Από μαθήτρια γυμνασίου, μητέρα στα 13

Πειρατές στον όρμο του Σαν Φρανσίσκο

Χωρίς προηγούμενο η μεταναστευτική κρίση, λέει η Μελόνι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα