ΑΘΗΝΑ
15:25
|
05.05.2024
Αντιδράσεις από την Αυστραλία για την απελευθέρωση του ισλαμιστή ιμάμη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας αποφυλακίζεται ο ισλαμιστής ιμάμης και φερόμενος ως “εγκέφαλος” των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί το 2002, Αμπού Μπακάρ Μπασίρ, καθώς εξέτισε την ποινή του.

Ο Μπασίρ, 82 ετών σήμερα, ήταν ένας από τους πλέον διαβόητους ακραίους ισλαμιστές και φερόμενος πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια (JI) που είχε διασυνδέσεις με το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Το 2011 ο Μπασίρ καταδικάστηκε για παροχή οικονομικής υποστήριξης στην οργάνωση Αλ Κάιντα στην επαρχία του Άτσεχ, τα μέλη της οποίας εκπαιδεύονταν στην ομώνυμη επαρχία της Σουμάτρας. Ήταν η τρίτη φορά που ο Ινδονήσιος ιμάμης δικαζόταν για τρομοκρατική δράση, αφού έχει συνδεθεί με σειρά αιματηρών επιθέσεων κατά τη δεκαετία του 2000, ανάμεσά τους και η επίθεση στο Μπαλί το 2002, κατά την οποία σκοτώθηκαν 202 άνθρωποι. Πολλά από τα θύματα ήταν τουρίστες από την Αυστραλία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας εξέφρασε την ανησυχία του για την αποφυλάκιση του Αμπού Μπακάρ Μπασίρ. Η υπουργός Εξωτερικών Μαρίς Πέιν χαρακτήρισε την εξέλιξη επώδυνη για τους συγγενείς και τις οικογένειας των θυμάτων των επιθέσεων στο Μπαλί. Η πρεσβεία της Αυστραλίας στην Τζακάρτα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Ινδονησίας οφείλει να διασφαλίσει ότι ο αποφυλακισθείς ιμάμης δεν θα επιχειρήσει στο μέλλον να υποκινήσει νέες τρομοκρατικές ενέργειες ή να διαπράξει παρόμοιες βιαιότητες στο μέλλον.

Ο Αμπού Μπακάρ Μπασίρ ίδρυσε το 2008 το κίνημα Τζεμάα Ανσαρούτ Ταουχίντ, το οποίο τάσσεται υπέρ της ίδρυσης ισλαμικού κράτους στην νοτιοανατολική Ασία. Έχει αρνηθεί κάθε σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις και δηλώνει ότι είναι θύμα συνωμοσίας που ενορχηστρώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: The Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Ευχές του πάπα Φραγκίσκου για το Ορθόδοξο Πάσχα

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα