ΑΘΗΝΑ
13:31
|
25.04.2024
Συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους συναδέλφους μας, δεν θα επιβλέπονται από Κινέζους αξιωματούχους, διαβεβαίωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν χρόνο περίπου μετά την εμφάνιση του κορονοϊόυ, δεκαμελής ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ετοιμάζεται να επισκεφθεί στην Κίνα για να ερευνήσει την προέλευση της πανδημίας που σκότωσε 1,8 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως.

Αν και έχει καταφέρει να εξαλείψει εντελώς την επιδημία στη χώρα, το Πεκίνο δέχτηκε πολλαπλές βολές από τον Ντόναλντ Τραμπ που δεν σταμάτησε να το κατηγορεί ως υπεύθυνο για την εξάπλωση του ιού στον πλανήτη.

Οι κινεζικές αρχές από την πλευρά τους έχουν επανειλημμένα αντικρούσει τις κατηγορίες περί “κινεζικού ιού προερχόμενου από την Ουχάν” ενώ πρόσφατα ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ιός είχε εμφανιστεί αρχικά σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Επιπλέον τη Δευτέρα (4/1) η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, κάλεσε την Ουάσινγκτον να δώσει αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του αναπληρωτή σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ, Μάθιου Πότινγκερ, ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή ιού από ένα κινέζικο βιολογικό εργαστήριο.

“Ο Πότινγκερ εξακολουθεί να εκφράζει άθλια ψέματα και φήμες. Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να ανακυκλώνουν το ζήτημα, τότε πρέπει να δείξουν στοιχεία για να υποστηρίξουν όσα λένε στον πλανήτη”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λόγω της covid-19, οι διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ θα παραμείνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στο Πεκίνο και στη συνέχεια θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για να διεξάγουν τις έρευνές τους.

Η αποστολή αποτελείται από δέκα επιστήμονες –από τη Δανία, τη Βρετανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Ρωσία, το Βιετνάμ, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία– όλοι τους αναγνωρισμένοι στον τομέα τους.

“Δεν είμαι αισιόδοξος, θα φτάσουν (οι εμπειρογνώμονες) μετά τη μάχη”, σχολίασε ο επιδημιολόγος Γκρέγκορι Γκρέι του πανεπιστημίου Duke στις ΗΠΑ.

“Θα είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του ιού”, επεσήμανε και η Ιλόνα Κίκμπους του Ινστιτούτου Ανώτερων Διεθνών Σπουδών και Ανάπτυξης στη Γενεύη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο αρχικός ξενιστής του νέου κορονοϊού ήταν μια νυχτερίδα, αλλά δεν γνωρίζουν το ενδιάμεσο ζώο που οδήγησε στη μόλυνση των ανθρώπων..

Τον Μάιο του 2020, το γραφείο του διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε με την “ευρεία επιστημονική συναίνεση ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19, δεν ήταν ανθρωπογενής ή γενετικά τροποποιημένος”.

Ο κινεζικός Τύπος αναφέρεται ολοένα και περισσότερο στο ενδεχόμενο ο κορονοϊός να εισάχθηκε στη χώρα από κατεψυγμένο προϊόν, μια θεωρία που έχει απορρίψει ο ΠΟΥ.

Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο ο Τραμπ έχει καταγορήσει ότι τάσσεται στο πλευρό της Κίνας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ειδικοί του θα μπορούν να διεξάγουν την έρευνά τους ελεύθερα.

“Η ομάδα θα πάει στην Ουχάν, αυτός είναι ο στόχος της αποστολής”, είχε δηλώσει στα μέσα Δεκεμβρίου ο επικεφαλής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν.

“Συνεργαζόμαστε με τους Κινέζους συναδέλφους μας, δεν θα επιβλέπονται από Κινέζους αξιωματούχους”, διαβεβαίωσε.

“Ο στόχος δεν είναι να θεωρηθεί μια χώρα ή μια αρχή ένοχη” για την πανδημία, επεσήμανε, ο Φαμπιάν Λέεντερτς, μέλος της αποστολής του ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ της Γερμανίας. “Στόχος είναι να κατανοήσουμε τι συνέβη ώστε να μην επαναληφθεί”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διατάχθηκε ΕΔΕ στο Αττικόν για τον θάνατο του 79χρονου πατέρα του Καλλιάνου

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα