ΑΘΗΝΑ
06:05
|
26.04.2024
Σκηρό lockdown εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων, που οφείλονται στο νέο στέλεχος του κορονοϊού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O υπουργός κυβερνητικού συντονισμού Μάικλ Γκόουβ προειδοποίησε σήμερα ότι το αυστηρό lockdown στη Βρετανία θα συνεχιστεί έως τον Μάρτιο, εξαιτίας της έξαρσης των μολύνσεων, που οφείλονται στο νέο στέλεχος του κορονοϊού.

“Μπαίνοντας στον Μάρτιο, θα μπορούμε να άρουμε ορισμένους από τους περιορισμούς αυτούς, αλλά όχι απαραιτήτως όλους”, ενημέρωσε ο Γκόουβ μιλώντας στο Sky News.

“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε να αίρουμε σταδιακά τους περιορισμούς”, διαβεβαίωσε.

Αντιμέτωπος με την ανησυχητική άνοδο κρουσμάτων του νέου στελέχους του ιού, η οποία είναι κατά 50% έως 70% πιο μεταδοτική, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, και με τον κίνδυνο κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επεξέτεινε το lockdown, που εφαρμόζεται πλέον στα τρία τέταρτα του αγγλικού πληθυσμού και στο σύνολο της επαρχίας, κλείνοντας τα σχολεία.

Μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οι αρχές ελπίζουν ότι θα έχουν εμβολιάσει όλους τους άνω των 70 ετών κατοίκους καθώς και το υγειονομικό προσωπικό, δηλαδή περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι είναι μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν περισσότερο, χάρη την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού που άρχισε στις 8 Δεκεμβρίου και διεξάγεται πλέον με τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και των AstraZeneca/Οξφόρδης.

“Όσο πιο αποτελεσματικό θα είναι το πρόγραμμα εμβολιασμού, τόσο ευκολότερο θα είναι να αρθούν οι περιορισμοί αυτοί”, τόνισε ο υπουργός, ανακοινώνοντας πως “οι ερχόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ δύσκολες”.

Επιπλέον, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC, ο Γκόουβ είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει επιλογές για τον περιορισμό των διεθνών ταξιδιών.

“Εξετάζουμε περαιτέρω επιλογές για να περιορίσουμε τα διεθνή ταξίδια. Το μήνυμα είναι πολύ, πολύ ξεκάθαρο για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου: Δεν πρέπει να ταξιδεύουν” ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Από νομικής πλευράς, το lockdown θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη, στις 00:01 (τοπική ώρα, 02:01 ώρα Ελλάδας), όμως ο Μπόρις Τζόνσον κάλεσε τον πληθυσμό να αρχίσει αμέσως να τηρεί τους νέους κανόνες. Το κοινοβούλιο θα συζητήσει το θέμα αύριο, Τετάρτη.

Οι κάτοικοι απαγορεύεται να βγαίνουν από το σπίτι παρά μόνο για λόγους ανάγκης, όπως για ψώνια ή για επίσκεψη σε γιατρό.

Όπως και κατά το πρώτο lockdown, την άνοιξη, και αντίθετα από το δεύτερο, τον Νοέμβριο, τα σχολεία έχουν κλείσει και από σήμερα πέρασαν στην τηλεδιδασκαλία.

Με περισσότερους από 75.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο από την Covid-19 και η τάση έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αριθμός των μολύνσεων, που ανακοινώνεται καθημερινά υπερβαίνει τις 50.000 και χθες, Δευτέρα, είχε πλησιάσει τις 59.000.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει αυξηθεί δραματικά, ξεπερνώντας τις 20.000 καθώς η πληρότητα στις εντατικές του Λονδίνου αγγίζει το 114%. Σκηνές έχουν τοποθετηθεί έξω από τα νοσοκομεία, με τους γιατρούς στη ΜΕΘ να προχωράνε σε δραματικές εκκλήσεις για τη μεταφορά ασθενών σε άλλες περιοχές.

“Καθώς σας μιλώ απόψε, τα νοσοκομεία μας δέχονται την μεγαλύτερη πίεση από την Covid από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την έναρξη της πανδημίας”, δήλωσε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Μπόρις Τζόνσον.

“Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα μαζί για να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την μετάλλαξη. Πρέπει λοιπόν να εισέλθουμε σε ένα πανεθνικό lockdown, το οποίο είναι αρκετά σκληρό για να συγκρατήσει αυτήν την μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση σας δίνει εντολή για άλλη μια φορά να μείνετε στο σπίτι” κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Το TikTok βγαίνει στο «σφυρί» και οι δισεκατομμυριούχοι κάνουν ουρά για να το αποκτήσουν

Τανζανία: Πάνω από 150 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

Κλειστοί δρόμοι στην Αθήνα λόγω βλάβης σε αγωγούς της ΕΥΔΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα