ΑΘΗΝΑ
14:08
|
08.05.2024
"Πυρηνικό εκβιασμό" θεωρεί η Ουάσινγκτον την εκ νέου παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από την ιρανική κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Πυρηνικό εκβιασμό” θεωρεί η Ουάσινγκτον την εκ νέου παραγωγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού σε ποσοστό καθαρότητας έως και 20% που ανακοινώθηκε χθες, Δευτέρα 4/1 από την ιρανική κυβέρνηση.

Στην προκειμένη περίπτωση η Ουάσινγκτον θυμήθηκε την συμφωνία του 2015 που είχε υπογράψει με το Ιράν και άλλες χώρες -κι από την οποία η ίδια είχε αποχωρήσει μονομερώς επιλέγοντας την επιβολή σκληρών κυρώσεων έναντι του Ιράν- κρίνοντας ότι η παραγωγή είναι πολύ πάνω από το όριο που είχε τεθεί στην διεθνή συμφωνία (JCPOA).

“Ο εμπλουτισμός ουρανίου από το Ιράν κατά 20% στο Φορντόβ είναι μια σαφής προσπάθεια να αυξήσει την εκστρατεία του για πυρηνικό εκβιασμό, μια προσπάθεια που θα συνεχίσει να αποτυγχάνει”, έκρινε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τεχεράνης, Αλί Ραμπιεΐ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr ότι η διαδικασία ξεκίνησε στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Φορντόβ διαβεβαιώνοντας ότι η Τεχεράνη είχε ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για τις προθέσεις της. 

Το Ιράν ψήφισε νομοσχέδιο, τον Δεκέμβριο για την αύξηση του εμπλουτισμού του ουρανίου και τη διακοπή επιθεώρησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων από τον ΟΗΕ ως απάντηση στη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού, Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της το απόγευμα της Δευτέρας (4/1) ότι το “Ιράν άρχισε σήμερα να τροφοδοτεί με εμπλουτισμένο στο 4,1% ουράνιο έξι συσκευές φυγοκέντρισης στον Σταθμό Εμπλουτισμού Καυσίμου του Φορντόβ για περαιτέρω μέχρι και κατά 20% εμπλουτισμό».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι «το Ιράν ανέπτυξε αρχικά το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής εγκατάστασης στο Φορντόβ, κρυφά και οι ΗΠΑ και η παγκόσμια κοινότητα θα αξιολογήσουν τις ενέργειες της χώρας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Η Κεραμέως να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την σκηνοθετημένη διάρρηξη στο υπουργείο

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

Eurovision 2024: Με παλαιστινιακή καφίγια ανέβηκε στη σκηνή Σουηδός καλλιτέχνης

Μόσχα: Τα γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία θα είναι νόμιμοι στόχοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα