ΑΘΗΝΑ
07:07
|
05.05.2024
Οριστικοποιήθηκε το σχέδιο για γεωτρήσεις σε πρώην προστατευόμενες περιοχές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διακυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε το σχέδιο για τη διάθεση εκατομμυρίων εκταρίων εδαφών της Αρκτικής Αλάσκας για την ανάπτυξη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων.

Η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία Διαχείρισης της Γης έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο της για τα ενεργειακά αποθέματα της Αλάσκας (NPR-A), μια έκταση 23 εκατομμυρίων εκταρίων στα δυτικά της Βόρειας Πλευράς της Αλάσκας.  Το σχέδιο, το οποίο υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπέρνχαρντ στις 21 Δεκεμβρίου, επιτρέπει τη διάθεση εδαφών προς μίσθωση για πετρελαϊκή εκμετάλλευση με πολύ χαλαρούς όρους.

Η κυβέρνηση Τραμπ, λίγο πριν από την αποχώρησή της από την εξουσία, ανατρέπει όλα τα μέτρα προστασίας που είχαν δρομολογηθεί την περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία εκτάσεων 9,3 εκατομμυρίων εκταρίων από την πετρελαϊκή ανάπτυξη. Τα μέτρα είχαν υιοθετηθεί για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των ταράνδων (καριμπού), των μεταναστευτικών πτηνών, αλλά κι άλλων χαρακτηριστικών του αναφερόμενου φυσικού περιβάλλοντος, που είναι σημαντικά για την ζωή των ντόπιων κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ΗΠΑ.

Αύριο Τετάρτη η υπηρεσία Διαχείρισης της Γης αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εξόρυξης αργού πετρελαίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής στα ανατολικά της Βόρειας Πλευράς της Αλάσκας. Το εν λόγω σχέδιο επιτρέπει την ανάπτυξη πετρελαϊκών δραστηριοτήτων στο 80% των εδαφών του Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής.

“Διευρύνουμε τις μεγάλες ενεργειακές δυνατότητες της χώρας μας παρέχοντας νέες οικονομικές προοπτικές και ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της Αλάσκας και όλους τους Αμερικανούς”, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Κάσεϊ Χάμοντ. Η παραγωγή πετρελαίου στην Αλάσκα είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της πριν από 30 χρόνια, όταν παρήγαγε 2 εκ. βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα. Η αμερικανική πολιτεία παράγει σήμερα μάξιμουμ 500.000 βαρέλια αργού την ημέρα.

“Λίγο πριν κλείσουν την πόρτα του Λευκού Οίκου, αυτή η κυβέρνηση παραμένει προσκολλημένη σε μια καταστροφική ενεργειακή πολιτική, η οποία βασίζεται αποκλειστικά στο πετρέλαιο”,  τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο βοηθός διευθυντή της περιβαλλοντικής οργάνωσης Wilderness Society της Αλάσκας.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα