ΑΘΗΝΑ
10:31
|
20.05.2024
Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων κατέσχεσε από δίκτυο λαθρεμπόρων πολύτιμα αντικείμενα που είχαν κλαπεί από τάφους στη λεκάνη της Μεσογείου, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε τη Δευτέρα (4/1) την εξάρθρωση δικτύου λαθρεμπορίου για το οποίο υπάρχουν υποψίες παράνομης διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων αρχαίων και σπάνιων αντικειμένων διάφορων ηπείρων.

Δήλωσε ότι ανακάλυψε χιλιάδες “θεαματικά και σπάνια” αντικείμενα, που είναι πιθανό να έχουν κλαπεί από τάφους στη λεκάνη της Μεσογείου, την Αφρική και τη Νότια Αμερική, σε τρεις αποθήκες στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, διενεργώντας κοινή επιχείρηση με την αστυνομία και τις φορολογικές αρχές, ενώ συνελήφθησαν ύποπτοι που θα οδηγηθούν σε ανάκριση.

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν συμπεριλαμβάνονται αρχαία νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι σε κοσμήματα, τμήματα αγαλμάτων,  κεραμικά και μορφές θεών από τη Ρωμαϊκή εποχή, που η IAA είπε ότι ήταν περίπου 2.000 ετών, καθώς και αγγεία, τμήματα γλυπτών και άλλα αντικείμενα του 5ου αιώνα π.Χ.

Ο επικεφαλής της μονάδας πρόληψης ληστειών αρχαιοτήτων της IAA χαιρέτισε την επιχείρηση ως μία από τις σημαντικότερες που έχουν διενεργηθεί και τόνισε πως κάθε αρχαιολογικό εύρημα που είναι αποσπασμένο από το αρχαιολογικό του πλαίσιο και βρίσκεται στα χέρια αρχαιοκάπηλων δημιουργεί μια μαύρη τρύπα στην ιστορία, πράγμα που η Αρχή προσπαθεί να αποτρέψει.

Η IAA δήλωσε πως θα επιδιώξει να προσδιορίσει την προέλευση των αντικειμένων και να συνεργαστεί με την Ιντερπόλ και άλλους διεθνείς φορείς επιβολής του νόμου εάν έχουν κλαπεί από περιοχές του Ισραήλ ή της λεκάνη της Μεσογείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυριαρχία Στασινού στις εκλογές του ΤΕΕ

Νεκρός ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και σκόνη

Τα μάθατε; Ο Φίτσο φταίει που τον πυροβόλησαν!

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα