ΑΘΗΝΑ
02:28
|
20.04.2024
Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις με την κατηγορία ότι τα άτομα συμμετείχαν σε ανεπίσημες εκλογές προκειμένου "παραλύσουν" την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ προχώρησε σήμερα (6/1) σε μαζικές συλλήψεις, για φερόμενη παραβίαση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας με την  κατηγορία  ότι τα άτομα συμμετείχαν σε ανεπίσημες εκλογές για το νομοθετικό σώμα της περιοχής, προκειμένου να καταλάβουν τις περισσότερες έδρες. 

Ο αρμόδιος υπουργός για την ασφάλεια Τζον Λι δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι οι συλληφθέντες προσπάθησαν να παραλύσουν την κυβέρνηση μέσω των σχεδίων τους να αποκτήσουν την πλειοψηφία των εδρών του νομοθετικού σώματος, δημιουργώντας μια κατάσταση στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος θα έπρεπε να παραιτηθεί και η κυβέρνηση να σταματήσει να λειτουργεί. Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας Βουλής έχουν καθυστερήσει για ένα χρόνο, με επίσημη δικαιολογία την πανδημία. 

Οι επιδρομές τα ξημερώματα, με τις συλλήψεις να επιβεβαιώνονται σταδιακά μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν σοκ και μέσα σε λίγες ώρες είχε καταρτιστεί μια λίστα με περισσότερα από 50 ονόματα. Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται όσοι είχαν συμμετάσχει ως υποψήφιοι στην ανεπίσημη προκριματική αναμέτρηση πέρυσι, ακτιβιστές, και στο πλαίσιο του νέου νόμου, καταγράφεται για πρώτη φορά σύλληψη αλλοδαπού, ενός Αμερικανού δικηγόρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του Τζον Κλάνσεϊ.

Κάποιοι από τους συλληφθέντες μετέδωσαν ζωντανά την επιδρομή. Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε ο πρώην υπουργός Lam Cheuk-ting στη σελίδα του στο Facebook, η αστυνομία εμφανίστηκε στο σπίτι του και του είπε ότι είναι ύποπτος για παραβίαση του νόμου εθνικής ασφάλειας και για πρόθεση ανατροπής της εξουσίας. 

Τους τελευταίους μήνες, το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη φυλακίσει πολλούς ακτιβιστές. Ο νόμος περί ασφάλειας ποινικοποιεί πράξεις ανατροπής, απόσχισης, τρομοκρατίας και σύμπραξης με ξένες δυνάμεις για παρέμβαση στις υποθέσεις της πόλης, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν σε κάποιες περιπτώσεις ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Πηγή: AP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα