ΑΘΗΝΑ
03:38
|
08.05.2024
Αν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν τις εκστρατείες εμβολιασμού από τον Δεκέμβριο, τα Βαλκάνια παραμένουν παραγκωνισμένα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησαν να εμβολιάζονται από τον Δεκέμβριο, τα Βαλκάνια δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστες δόσεις εμβολίων. 

Τα έθνη των Βαλκανίων προχώρησαν στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid-19, ωστόσο οι περισσότερες χώρες αναμένουν ακόμη την έλευση των πρώτων εμβολίων, χωρίς να μπορούν να καταρτίσουν σταθερό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των εθνικών εμβολιασμών.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες που διαμένουν στην Αλβανία, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και την Σερβία θα μείνουν πολύ πίσω από τα 27 έθνη της ΕΕ και τη Βρετανία. Η Σερβία είναι η μόνη που έχει λάβει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και το εμβόλιο Sputnik V της Ρωσίας, ωστόσο δεν διαθέτει αρκετές δόσεις ώστε να ξεκινήσει τους μαζικούς εμβολιασμούς.

Πολλά έθνη των Βαλκανίων ελπίζουν στην COVAX, έναν παγκόσμιο οργανισμό προμήθειας εμβολίων που ιδρύθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και φιλανθρωπικές οργανώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανισότητες στη διανομή εμβολίων.  Η COVAX έχει εξασφαλίσει προσφορές για πολλά υποσχόμενα εμβόλια κατά του Covid -19, αλλά προς το παρόν θα καλύπτει δόσεις μόνο για τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού της εκάστοτε χώρας. Η Βοσνία, όπως και άλλα κράτη, έχει δεσμεύσει εμβόλια μέσω της COVAX και αναμένει να αρχίσει να λαμβάνει τις πρώτες δόσεις το νωρίτερο τον Απρίλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε πρόσφατα σε ένα πακέτο 70 εκατομμυρίων ευρώ (86 εκατομμύρια δολάρια) προκειμένου να βοηθήσει τα έθνη των Βαλκανίων να αποκτήσουν πρόσβαση στα εμβόλια. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής, ανέφερε πως το 2021 η ΕΕ θα έχει περισσότερα εμβόλια από ό, τι είναι απαραίτητο για τους πολίτες της και πως θα μπορούσε να μοιραστεί τις πρόσθετες προμήθειές της με τα Βαλκάνια και τις χώρες της Αφρικής.

Η προφανής έλλειψη αλληλεγγύης εν μέσω πανδημίας διευκολύνει τους τοπικούς φιλορωσικούς πολιτικούς να παρουσιάσουν την ΕΕ ως αποκλειστικά προσανατολισμένη προς το κέρδος, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται για πολιτική και οικονομική επιρροή στις περιοχές αυτές.

Πηγή: AP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Ογκώδες δέντρο έπεσε σε πολυσύχναστο δρόμο στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας – ένας νεκρός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα