ΑΘΗΝΑ
11:56
|
02.05.2024
Για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί και του Ιρακινού Αμπού Μαγντί αλ- Μουχαντίς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στη Βαγδάτη εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον απερχόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δολοφονία του στρατηγού του Ιράν, Κασέμ Σολεϊμανί και του επικεφαλής ιρακινής πολιτοφυλακής, Αμπού Μαγντί αλ- Μουχαντίς.

Το γραφείο Τύπου του ιρακινού δικαστηρίου ανέφερε ότι το ένταλμα εκδόθηκε από τον δικαστή που έχει αναλάβει την υπόθεση της αμερικανικής επίθεσης με drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης τον Ιανουάριο του 2020 που στοίχισε τη ζωή των Κασέμ Σολεϊμανί και  Αμπού Μαγντί αλ- Μουχαντίς.

Ο αλ-Μουχαντίς ήταν ο υποδιοικητής της φιλοϊρανικής ιρακινής πολιτοφυλακής  Χασντ αλ Σάαμπι, η οποία ιδρύθηκε για να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Στις 3 Ιανουαρίου 2020 έπειτα από εντολή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύθηκε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που χτύπησε τα δύο οχήματα στα οποία επέβαιναν ο Σολεϊμανί, υπεύθυνος για την ιρανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή, και ο αλ-Μουχάντις της Χαντ αλ Σάαμπι.

Το ένταλμα σύλληψης κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ για φόνο εκ προμελέτης, ο οποίος τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών. Η εκτέλεση του εντάλματος, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, είναι απίθανη, αλλά ο συμβολισμός του είναι ενδεικτικός των τελευταίων ημερών του Αμερικανού προέδρου στην εξουσία. Η έρευνα του δικαστηρίου για τους θανάτους των Σολεϊμανί και αλ-Μουχαντίς συνεχίζεται.

Ανήμερα της επετείου της δολοφονίας χιλιάδες Ιρακινοί φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ στη Βαγδάτη. Υπό το φως κεριών γυναίκες, άνδρες και παιδιά, όλοι τους ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και απέτισαν φόρο τιμής στους “μάρτυρές τους”, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του “μεγάλου σατανά”.

Στο μεταξύ το Ιράν έχει επίσης ζητήσει με “κόκκινη ειδοποίηση” προς την Ιντερπόλ την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και άλλων 47 αξιωματούχων με αφορμή τον ρόλος στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου 2020.

Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκυ

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα