ΑΘΗΝΑ
13:35
|
26.04.2024
Η ΕΕ φαίνεται ότι αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαιδό, επιλέγοντας να μην τον αποκαλεί πλέον "προσωρινό πρόεδρο".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ΕΕ φαίνεται ότι αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στον πραξικοπηματία Χουάν Γκουαιδό, επιλέγοντας να μην τον αποκαλεί πλέον “προσωρινό πρόεδρο” και αφήνοντας ένα “παράθυρο” για χαλάρωμα των κυρώσεων που ματώνουν τη Βενεζουέλα, χωρίς την προαπαιτούμενη αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η Ευρώπη θα συνεχίσει τη «δέσμευσή της με όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Βενεζουέλας », δήλωσε την Τρίτη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ δεν αποκάλεσε τον Γκουαϊδό “προσωρινό πρόεδρο” βάζοντάς τον στην ίδια πλευρά με τους υπόλοιπους εκπροσώπους της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης που εκλέχθηκαν το 2015.

Μπορεί η έκκληση Γκουαϊδό να μείνουν οι οπαδοί του μακριά από τις κάλπες να μην εισακούστηκε, εμποδίζοντας τις ελπίδες του για επανεκλογή, αυτό όμως δεν εμπόδισε την Κολομβία και άλλα λατινοαμερικά κράτη να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να αναγνωρίζουν τη μη νόμιμη κυβέρνηση του πραξικοπηματία.

Ο Γκουαϊδό τον περασμένο μήνα προέτρεψε τους συρρικνωμένους κατά πολύ υποστηρικτές του να «συνεχίσουν να πιέζουν» για να ανατραπεί ο Μαδούρο ακόμη και με τη βία.

Ωστόσο, οι δύο τελευταίες πραξικοματικές απόπειρές του να φέρει τον στρατό στο πλευρό του απέτυχαν παταγωδώς- για να μην αναφέρουμε τον όλεθρο της απόπειρα απαγωγής -υπό την ομπρέλα της Ουάσινγκτον- του Νικολάς Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την ευθύνη για αυτήν την υπόθεση, το μονοπάτι των εγγράφων έδειξε την Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα την εταιρεία Silvercorp.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ έκλεισαν όλα τα κανάλια επικοινωνίας με τον Καράκας και έκτοτε η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε τον δρόμο των τιμωρητικών μέτρων έναντι του Νικολάς Μαδούρο και της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η μόνη πλευρά που φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στον Γκουαϊδό. Σύμφωνα με πληροφορίες του RT, ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν φέρεται να έχει αρνηθεί τις εκκλήσεις του, υπονοώντας ότι θα καταργήσει μέρος των κυρώσεων που στραγγαλίζουν την οικονομία της Βενεζουέλας, εάν ο Μαδούρο προχωρήσει σε «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Να σημειωθεί ότι ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό, που είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας, είχε τον Δεκέμβριο τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, κατά την οποία, εξέλαβε την στήριξη της Ελλάδας και τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί ποτέ το “καθεστώς” του Μαδούρο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, για πολλούς η χθεσινή εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, είχε αρκετές ομοιότητες με την πραξικοπηματική απόπειρα του κάποτε αυτοανακηρυγμένου πρόεδρου της Βενεζουέλας…

Mε πληροφορίες από το RT

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Σοϊγκού: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα