ΑΘΗΝΑ
06:49
|
28.09.2024
“Η δυτική δημοκρατία είναι ευάλωτη”, σχολιάζει ο πρόεδρος του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ανησυχία της για τη σταθερότητα της αμερικανικής δημοκρατίας αλλά και τη… λύπη της για όσα συνέβησαν από οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Καπιτώλιο εκφράζει η ηγεσία της Βενεζουέλας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάτζα έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση για τις πράξεις βίας που παρακολούθησε η παγκόσμια κοινότητα να διαπράττονται στην Ουάσινγκτον.

“Η Βενεζουέλα καταδικάζει την πολιτική πόλωση και την κλιμάκωση της βίας που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να αντικατοπτρίζουν την βαθιά κρίση μέσα από την οποία διέρχονται τα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες”, αναφέρει η ανακοίνωση από το Καράκας. “Με αυτό το λυπηρό επεισόδιο, το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών υφίσταται όσα έχει προκαλέσει σε άλλες χώρες με τις πολιτικές της επιθετικότητάς του. Η Βενεζουέλα ελπίζει να σταματήσει σύντομα η βία και ο αμερικανικός λαός να ανοίξει ένα νέο μονοπάτι προς τη σταθερότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη”, καταλήγει το Καράκας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έχει ευθέως κατηγορήσει τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τον Ντόναλντ Τραμπ για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο πραξικόπημα του 2019 με “ενορχηστρωτή” τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό. Στο μεταξύ και η ΕΕ φαίνεται ότι αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη της στον πραξικοπηματία Γκουαϊδό, επιλέγοντας να μην τον αποκαλεί πλέον “προσωρινό πρόεδρο” και αφήνοντας ένα “παράθυρο” για χαλάρωμα των κυρώσεων που ματώνουν τη Βενεζουέλα, χωρίς την προαπαιτούμενη αποχώρηση του Νικολάς Μαδούρο.

Ροχανί: δυτική δημοκρατία είναι ευάλωτη

Η δυτική δημοκρατία είναι “ευάλωτη”, εκτίμησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, προειδοποιώντας “όλο τον κόσμο” για την άνοδο του “λαϊκισμού” μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. “Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες βράδυ και σήμερα έδειξε, καταρχάς, σε ποιο σημείο η δυτική δημοκρατία ήταν ευάλωτη”, ανέφερε ο Ροχανί σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

“Διαπιστώσαμε πως δυστυχώς (στις δυτικές χώρες), το έδαφος είναι έτοιμο για τον λαϊκισμό, παρά τις προόδους της βιομηχανίας και της επιστήμης”, είπε ο Ροχανί. “Ένας λαϊκιστής ανήλθε στην εξουσία και προκάλεσε μια καταστροφή στη χώρα του μέσα σε τέσσερα χρόνια (…) Ελπίζω όλος ο κόσμος και οι επόμενοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο να πάρουν το μάθημα”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ιρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές την επομένη μιας ημέρας χάους και βίας στην Ουάσινγκτον, με την εισβολή στο κτίριο του Κογκρέσου οπαδών του Τραμπ που αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Πηγή: The Independent, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βηρυτός:Ισχυρή ισραηλινή επίθεση με στόχο τα γραφεία της Χεζμπολάχ – Σφοδρή η αντίδραση του Ιράν (upd)

Πάνω από 37 οι νεκροί του τυφώνα Helene στις ΗΠΑ – 4 εκατ. χωρίς ρεύμα

Σε ένα 24ωρο, ξέσπασαν 23 πυρκαγιές, λέει η Πυροσβεστική

Απόψε η μοτοπορεία απεργών διανομέων Wolt στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα