ΑΘΗΝΑ
02:13
|
19.04.2024
Στα ξενοδοχεία φιλοξενούνταν κατά προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, όπως οικογένειες με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα προσωρινής φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχειακά καταλύματα μέσω του προγράμματος «Filoxenia» και, όπως αναφέρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εντός των επόμενων ημερών θα διακοπεί η σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχεία σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, συνολικά το πρόγραμμα «Filoxenia» έχει θέσει σε λειτουργία 79 ξενοδοχειακά καταλύματα τους τελευταίους 14 μήνες και στην πλήρη ανάπτυξή του παρείχε κατά μέσο όρο 6.898 θέσεις φιλοξενίας σε αιτούντες άσυλο, σε 72 καταλύματα  σε όλη την Ελλάδα.

Στα ξενοδοχεία φιλοξενούνταν κατά προτεραιότητα ευάλωτες ομάδες από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, όπως οικογένειες με παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.

Σήμερα φιλοξενούνται μόλις 130 αιτούντες άσυλο σε τρία ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα μεταφερθούν εντός του Ιανουαρίου σε υφιστάμενες δομές φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι ένας αριθμός ξενοδοχείων θα παραμείνει ενεργός για την προσωρινή δίμηνη φιλοξενία αναγνωρισμένων προσφύγων, ειδικά προερχόμενων από τα ΚΥΤ νήσων, μέχρι να ενταχθούν στο πρόγραμμα Helios.

Ανησυχία για την λήξη του προγράμματος από την Ύπατη Αρμοστεία

Τον προβληματισμό της για την λήξη του προγράμματος είχε εκφράσει η Ερασμία Ρουμανά από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και έθεσε το ερώτημα «τι θα γίνει χωρίς αυτά τα διαμερίσματα;».

«Η παραπομπή των ευάλωτων μέχρι τώρα γινόταν στα διαμερίσματα στα νησιά και ήταν πολύ σημαντικά για να βγαίνει ο ευάλωτος άμεσα από το ΚΥΤ και να πηγαίνει σε αυτό το χώρο με καλύτερες συνθήκες» είχε αναφέρει.

«Δική μας συμβουλευτική είναι να βρεθούν άλλες λύσεις. Το αν θα γίνεται η παραπομπή σε κατάλληλους χώρους στα νέα πολυλειτουργικά κέντρα ή θα γίνεται άμεση μεταφορά των ευάλωτων στην ενδοχώρα σε κατάλληλους χώρους, είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί. Πάντως δεν νοείται να μένουν οι ευάλωτοι σε χώρους που υπάρχει ανεπάρκεια υπηρεσιών».

Οι επισημάνσεις της Ύπατης Αρμοστείας, ΜΚΟ και αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων για τον κίνδυνο εκατοντάδων άστεγων προσφύγων (ανάμεσά τους άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες) έρχονται λίγους μήνες μετά το καλοκαίρι, όταν εν μέσω πανδημίας, πρόσφυγες -ανάμεσα τους και οικογένειες με παιδιά- αναγκάστηκαν να περάσουν αρκετά βράδια στην πλατεία Βικτωρίας, στο πλαίσιο των «εξώσεων» χιλιάδων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας.

Πηγές: In.gr, Καθημερινή

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

Οι εποχικοί πυροσβέστες εκπέμπουν SOS για τα ενοίκια-φωτιά στα νησιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα