ΑΘΗΝΑ
02:01
|
16.07.2024
Και στις δύο περιπτώσεις, οι καμηλοπαρδάλεις είχαν τον συνηθισμένο μακρύ λαιμό, αλλά κοντόχοντρα πόδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ύψος είναι το κυριότερο πλεονέκτημα της καμηλοπάρδαλης, αφού της δίνει τη δυνατότητα να τρέφεται με φύλλα από τα ψηλότερα δέντρα. Για αυτό και οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν εντόπισαν δύο καμηλοπαρδάλεις-νάνους σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αφρικής.

«Είναι συναρπαστικό αυτό που βρήκαν οι ερευνητές μας», είπε ο Τζούλιαν Φένεσι, ο συνιδρυτής του Ιδρύματος Προστασίας της Καμηλοπάρδαλης. «Μείναμε έκπληκτοι», πρόσθεσε.

Οι περισσότερες καμηλοπαρδάλεις φτάνουν σε ύψος τα 4,5-6 μέτρα, όμως το 2018 επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ίδρυμα ανακάλυψαν μια καμηλοπάρδαλη ύψους «μόνο» 2,6 μέτρων στη Ναμίμπια. Τρία χρόνια νωρίτερα, είχε εντοπιστεί και μια καμηλοπάρδαλη ύψους 2,8 μέτρων σε ένα πάρκο άγριων ζώων της Ουγκάντας. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στη βρετανική επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι καμηλοπαρδάλεις είχαν τον συνηθισμένο μακρύ λαιμό, αλλά κοντόχοντρα πόδια. Αυτού του είδους η πάθηση, η σκελετική δυσπλασία, είναι συνήθης στους ανθρώπους και τα εξημερωμένα ζώα αλλά σπάνια εμφανίζεται σε άγρια ζώα.

Σε βίντεο που τράβηξαν οι επιστήμονες του ιδρύματος διακρίνεται η καμηλοπάρδαλη της Ουγκάντας, με τα χοντρά, μυώδη πόδια της, στη σαβάνα του εθνικού πάρκου Μάρτσισον Φολς. Πίσω της περνάει ένα ψηλότερο ζώο, με τα συνηθισμένα, λεπτά και ψηλά πόδια των καμηλοπαρδάλεων.

«Δυστυχώς, μάλλον δεν έχουν κανένα πλεονέκτημα. Οι καμηλοπαρδάλεις ψήλωσαν για να φτάνουν τα ψηλότερα δέντρα», εξήγησε ο Φένεσι. Επιπλέον, είναι μάλλον απίθανο να καταφέρουν οι μικρόσωμες καμηλοπαρδάλεις να ζευγαρώσουν με τις άλλες του είδους τους, που είναι διπλάσιες σε μέγεθος.

Ο πληθυσμός του ψηλότερου θηλαστικού στον κόσμο έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία 30 χρόνια. Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν μόνο 111.000 καμηλοπαρδάλεις στον κόσμο. «Αυτό οφείλεται κυρίως στην απώλεια του φυσικού περιβάλλοντός τους, την αύξηση του πληθυσμού των ανθρώπων και την επέκταση των καλλιεργήσιμων γαιών. Και συνδυάζεται με τη λαθροθηρία και την κλιματική αλλαγή», σημείωσε ο Φένεσι.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Africanews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΔΑΚΕ προς Μενδώνη: Να ακυρωθεί ο διαγωνισμός που φέρει υπογραφή κατηγορούμενης στο κύκλωμα εκβιαστών

Η -διορισμένη από την υπουργό- πρόεδρος της Επιτροπής του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ελέγχου των εισόδων στην Ακρόπολη, βρίσκεται προφυλακισμένη, για την υπόθεση εκβιασμών.
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης

Τηλεργασία ως την Παρασκευή για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοικτά της Μήλου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 7 περιφέρειες την Τρίτη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα