ΑΘΗΝΑ
21:39
|
24.04.2024
Η αύξηση της θερμοκρασίας ήταν ανάλογη του 2016 όταν είχε εμφανιστεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα δεδομένα που συνέλεξαν οι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν ότι το 2020 ήταν μία από τις πιο ζεστές χρονιές που έχουν ποτέ καταγραφεί, “ισόπαλη” στο όριο του στατιστικού λάθους με το 2016 που είχε κάνει την εμφάνιση του το φαινόμενο Ελ Νίνιο που ούτως ή άλλως προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας.  

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος για την Κλιματική Αλλαγή η μέση επιφανειακή θερμοκρασία σε ολόκληρο τον πλανήτη το 2020 ήταν 1,25 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική περίοδο του 1850-1900. Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η περσινή μέση επιφανειακή θερμοκρασία κυμαίνεται επικίνδυνα κοντά στον στόχο των 1,5 βαθμών που έχουν θέσει τα κράτη του κόσμου για να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνουν ότι οι πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το περασμένο έτος στην Αρκτική και τη Σιβηρία είναι από τους βασικούς παράγοντες αύξησης της συνολικής θερμοκρασίας του πλανήτη.

Επιπροσθέτως η Ευρώπη τους τελευταίους 12 μήνες κατέρριψε ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ καθώς ήταν κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από το 2019.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός είχε προβλέψει ότι το 2020 θα είναι μία από τις τρεις πιο ζεστές χρονιές που έχουν ποτέ καταγραφεί. Ωστόσο, τα νέα και πιο ολοκληρωμένα δεδομένα που συνέλεξαν οι δορυφόροι Sentinel δείχνουν ότι το 2020 βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Παρά τα μέτρα που ελήφθησαν κατά της πανδημίας  και την επιβράδυνση της οικονομίας που οδήγησε σε μείωση ρεκόρ των εκπομπών CO2 το 2020 (-7%, σύμφωνα με το Global Carbon Project), η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα συνέχισε να αυξάνεται, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα της υπηρεσίας Κοπέρνικος. Τον Μάιο 2020 έφθασε σε “πρωτοφανές μέγιστο επίπεδο” 413 ppm (μέρη στο εκατομμύριο).

“Μολονότι οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν ελαφρώς λιγότερο το 2020 απ’ ό,τι το 2019, δεν υπάρχει λόγος να επαναπαυθούμε στις δάφνες μας. Όσο οι καθαρές παγκόσμιες εκπομπές δεν θα μειώνονται στο μηδέν, το CO2 θα συνεχίσει να συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και να προκαλεί μια νέα κλιματική αλλαγή”, προειδοποίησε ο Βενσάν-Ανρί Πες, επικεφαλής της υπηρεσίας Κοπέρνικος για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας.

Είναι γνωστό πως η θερμοκρασία αυξάνεται ταχύτερα στην ξηρά απ’ ό,τι στους ωκεανούς και πως σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία αυξάνεται πολύ ταχύτερα, όπως στην Αρκτική, όπου οι θερμοκρασίες το 2020 ξεπέρασαν κατά 6 βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία αναφοράς. Στην ίδια αρκτική περιοχή, ιδιαίτερα στη Σιβηρία, η χρονιά χαρακτηρίσθηκε επίσης από μια “εξαιρετικά δυναμική” περίοδο δασικών πυρκαγιών, απελευθερώνοντας 244 μεγατόνους CO2, δηλαδή “πάνω από ένα τρίτο περισσότερο από το ρεκόρ του 2019”. “Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η τελευταία δεκαετία είναι η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτό μας υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά ότι επείγει να μειώσουμε τις εκπομπές με φιλόδοξο τρόπο ώστε να εμποδίσουμε τις μελλοντικές αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα”, υπογράμμισε σε ανακοίνωση ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της C3S.

Πηγή: BBC, AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το στοίχημα του Μακρόν για μία βουτιά στον…Σηκουάνα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα