ΑΘΗΝΑ
08:30
|
25.01.2021
Η γερμανική κυβέρνηση αγοράζει τα εμβόλια που οι “φτωχοί” της ΕΕ αδυνατούν να αποκτήσουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο τρόπος με τον οποίο η Γερμανία αντιλαμβάνεται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και συνεργασία στο πρόγραμμα του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19, είναι πιο κοντά στη γνωστή φράση: θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό Politico η Γερμανία, ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2020, κατάφερε να εξασφαλίσει τις περισσότερες δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ παράλληλα έκλεινε συμφωνίες με φαρμακοβιομηχανίες – όπως οι BioNTech/Pfizer και CureVac – για την αγορά επιπλέον δόσεων. Και τώρα σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανία αγοράζει με τις “βαθιές” της τσέπες τα εμβόλια που άλλα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν.

“Η Γερμανία, μια χώρα 83 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει ανακοινώσει πως θα προμηθευτεί συνολικά 94 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer. Οι 64 εκατομμύρια δόσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της συμφωνίας της ΕΕ με την Pfizer και οι υπόλοιπες 30 εκατομμύρια δόσεις θα προέλθουν από μια ξεχωριστή διμερή συμφωνία”, αναφέρει το Politico και προσθέτει, “πέραν δε αυτών των συμφωνιών, το Βερολίνο εξασφάλισε 50 από τις 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna που τα άλλα κράτη δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αγοράσουν”.

Σύμφωνα με το Politico η Γερμανία με τις διμερείς συμφωνίες της τεχνικά και οριακά κινείται κατά παράβαση των όρων και της στρατηγικής που έχει σχεδιάζει η Κομισιόν για τη διανομή των εμβολίων με βάση το μέγεθος του πληθυσμού της κάθε χώρας.  Όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον ιστότοπο  για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης του Βερολίνου, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι η Γερμανία ήθελε να αγοράσει περισσότερα κι ότι “δεν υπήρχε πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη από τα κράτη μέλη σε αυτό το στάδιο”. Στο ίδιο μήκος κύματος αξιωματούχος  της Κομισιόν υποστήριξε ότι το Βερολίνο ακολουθεί πιστά το πνεύμα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον εμβολιασμό καθώς, όπως διαβεβαίωσε, οι επιπλέον δόσεις θα αποκτηθούν μετά το τέλος της προμήθειας που έχει η γερμανική κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αξιωματούχος προανήγγειλε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με τις Pfizer/ΒιοΝtech. Πράγματι σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η ΕΕ εξασφάλισε 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εν λόγω εμβολίου. Δεν συμφωνούν όλοι με την Κομισιόν. Ο Ολλανδός βουλευτής Μοχάμεντ Χαχίμ, για παράδειγμα, μίλησε για “ξεκάθαρο εμβολιαστικό εθνικισμό” σχολιάζοντας τις ενέργειες της Γερμανίας.

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι πολλά κράτη της ΕΕ στοιχημάτισαν ότι το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca –  το φθηνότερο από όσα εξασφάλισε η Επιτροπή – θα ήταν το πρώτο που θα λάμβανε έγκριση για έκτακτη χρήση από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή. Ως εκ τούτου πολλά κράτη μέλη απέφυγαν να “επενδύσουν” στα πιο ακριβά και περίπλοκα εμβόλια mRNA, επισημαίνουν τρεις διπλωμάτες της ΕΕ στο Politico.

Ένας από αυτούς τους διπλωμάτες υποστηρίζει ότι η Γερμανία πίεσε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν επιπλέον 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της BioNTech τον Σεπτέμβριο μετά την ολοκλήρωση των αρχικών συζητήσεων. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ αρνήθηκαν, επειδή θεώρησαν ότι το εμβόλιο ήταν πολύ ακριβό και δύσκολο στη συντήρηση και αποθήκευση του. Στη συνέχεια, η Γερμανία έκλεισε τη δική της συμφωνία για 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις. Το εμβόλιο της BioNTech είναι το δεύτερο πιο ακριβό στο χαρτοφυλάκιο της ΕΕ με 12 € ανά δόση, ενώ της αμερικανικής Moderna είναι το πιο ακριβό με σχεδόν 15 €, σύμφωνα με τιμοκατάλογο που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο.

“Δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη την οικονομική κατάσταση της Γερμανίας”, εξήγησε ο δεύτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θετικός στον κορονοϊό ο πρόεδρος του Μεξικού

Ανοικτά σχολεία και όχι τηλεδιδασκαλία: Πλαταίνει το κίνημα καταλήψεων λυκείων στην Ιταλία

Η Εθνική Φρουρά θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον έως τη δίκη Τραμπ

Πορτογαλία: Ο πρόεδρος ντε Σόουζα επανεκλέγεται από τον πρώτο γύρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα