ΑΘΗΝΑ
21:42
|
07.05.2024
Το Ιράκ καταγγέλει ως απαράδεκτη την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στον επικεφαλής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης του Ιράκ για ηγεσία σιιτικής πολιτοφυλακής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις την Παρασκευή (8/1) στον Φαλεχ αλ Φαγιάντ, επικεφαλής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης του Ιράκ (PMF). Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον κατηγόρησε για την ηγεσία της σιιτικής πολιτοφυλακής που σκότωσε εκατοντάδες διαδηλωτές με πυρομαχικά κατά τη διάρκεια καταστολής των κυβερνητικών διαδηλώσεων το 2019 και ανέφερε ότι είχε συνεργαστεί με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε πως η απόφαση ήταν μια απαράδεκτη έκπληξη και προσέθεσε ότι θα παρακολουθήσει προσεκτικά την νέα κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον και όλες τις αποφάσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εναντίον Ιρακινών. 

Το Ιράκ αποτελεί στενό στρατιωτικό σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, που αγωνίστηκε για επιρροή μετά από μια εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2003, που ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν.

Και οι δύο χώρες παρείχαν στρατιωτική υποστήριξη στη Βαγδάτη ενάντια στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους το 2014-2017. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν χιλιάδες στρατεύματα στο Ιράκ, ενώ το Ιράν εξακολουθεί να υποστηρίζει το PMF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δολοφόνησαν τον προκάτοχο του Φαγιάντ ως ηγέτη του PMF, Αμπού Μαχντί αλ Μουχαντίς, πριν ένα χρόνο, σε αεροπορική επίθεση στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με τον Κασέμ Σολεϊμανί.

Το PMF συγχαίρει τον Φαγιάντ για την είσοδό του στη “μαύρη λίστα”, αναφέροντας ότι είχε ενταχθεί “στους αξιότιμους που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί εχθρούς”, ενώ επαινέθηκε και από τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Την Πέμπτη (7/1) ιρακινό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο έρευνας για τη δολοφονία των Σολεϊμaνί και Μουχαντίς. 


Πηγή: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα