Η Βενεζουέλα και το Ιράν, δύο έθνη που έχουν δεχθεί σοβαρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ, έχουν διατηρήσει τη στενή συνεργασία τους στον τομέα των καυσίμων. Η Τεχεράνη στέλνει πλοία στο έθνος της Νότιας Αμερικής για να φέρει προμήθειες βενζίνης ή να τα φορτώσει με αργό Βενεζουέλας για μελλοντικές εξαγωγές.
Ένα πλοίο με ιρανική σημαία έφτασε στο λιμάνι της Βενεζουέλας Λα Γκουάιρα αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τα δεδομένα παρακολούθησης σκαφών που παρείχε η αναλυτική εταιρεία Refinitiv Eikon.
Το Golsan, ένα φορτηγό πλοίο που φέρεται να εισήλθε στο λιμάνι την Πέμπτη, εντοπίστηκε να εγκαταλείπει το Ιράν το Νοέμβριο. Ωστόσο, παραμένει ασαφές τι υπάρχει στο πλοίο, το οποίο ανήκει στην Mosakhar Darya Shipping Co.
Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν από το υπουργείο πληροφόρησης της Βενεζουέλας όταν προσεγγίστηκε από τα μέσα ενημέρωσης.
Τον Ιούλιο, το Golsan ήρθε στη Βενεζουέλα από το Ιράν φορτωμένο με φαγητό σε μια προσπάθεια να προμηθεύσει το πρώτο ιρανικό σούπερ μάρκετ της χώρας. Αργότερα επέστρεψε στη Δημοκρατία με σκόνη αλουμίνας, μια ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μετάλλου αλουμινίου.
Οι δύο χώρες, και οι δύο μέλη του ΟΠΕΚ, έχουν στενή εμπορική συνεργασία τον τελευταίο χρόνο. Το Ιράν στέλνει τα πετρελαιοφόρα του στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα χρυσό και επίσης τα φορτώνει με αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας, για αποστολή σε άλλες χώρες.
Τον Δεκέμβριο, αναφέρθηκε ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν (NIOC) είχε στείλει ένα πλοίο με σημαία του Παλάου στο Χοσέ, ένα λιμάνι της Βενεζουέλας, για να το φορτώσει με 1,9 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την κρατική PdVSA της Βενεζουέλας που είχε οριστεί ως αποστολέας στη συναλλαγή αυτή.
Τόσο το Ιράν όσο και η Βενεζουέλα βρίσκονται υπό ακραίες πιέσεις από την Ουάσινγκτον. Τον Ιανουάριο του 2019, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπέβαλε κυρώσεις στην PdVSA, απαγορεύοντας ουσιαστικά στις αμερικανικές εταιρείες να συμμετάσχουν σε μεταβάσεις με την εταιρεία.
Το 2020, η Ουάσιγκτον τιμώρησε τη Ρωσική Rosneft Oil Company και τέσσερις άλλους ξένους φορτωτές για τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με τον γίγαντα πετρελαίου. Όμως το Ιράν, το οποίο αποτελεί εδώ και καιρό στόχο της αμερικανικής οικονομικής πίεσης και ενός εμπάργκου όπλων, συνεχίζει να ενισχύει τους δεσμούς με τη Βενεζουέλα, αψηφώντας τις αμερικανικές κυρώσεις.
Πηγή: Sputnik News